Rusi zauzeli grad Liman u Donbasu

Proruske snage na istoku Ukrajine saopštile su da su preuzele kontrolu nad gradom Liman, koji je danima bio poprište žestokih borbi.

Liman je železnički čvor u regionu Donbasa i u proteklom periodu bio je intenzivno napadnut sa svih strana.

Savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič indirektno je potvrdio pad Limana i rekao da to pokazuje da Moskva „poboljšava svoju taktiku“.

Prema nepotvrđenim informacijama, izgubili smo Liman… Osim toga, način na koji su ga Rusi preuzeli pokazuje povećan nivo taktičke veštine ruske vojske“, rekao je Arestovič.

Pošto su potisnute iz Kijeva i Harkova, ruske snage do sada nisu ostvarile takvu prednost na frontu u Donbasu.

Ruske snage takođe pokušavaju da opkole gradove Severni Donjeck i Liščansk i odatle potisnu ukrajinsku vojsku. Grad Popasna je teško granatiran.

Zelenski: Razgovor sa Putinom je jedini način da se okonča rat
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da ne želi da razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, ali da mora da prihvati realnost i prizna da je to jedini način da se okonča rat.

„Imamo o čemu da razgovaramo sa ruskim liderom. Ne kažem da to želimo, ali moramo da se suočimo sa realnošću u kojoj živimo“, rekao je Zelenski.

„Šta želimo od sastanka? Želimo da se naši životi vrate na ono što su bili, da živimo u suverenoj državi, na svojoj teritoriji“, rekao je ukrajinski lider i dodao da mu se čini da Rusija nije spremna za ozbiljni mirovni pregovori.

Zelenski je ranije kritikovao EU zbog odlaganja zabrane uvoza ruskih energenata, rekavši da Unija šalje milijarde evra dnevno u Moskvu i tako finansira rat. Neke zemlje EU, poput Mađarske, ne slažu se sa zabranom uvoza ruske nafte.

„Pritisak na Rusiju bukvalno znači spasavanje života. Svaki dan odugovlačenja i slabosti, predlozi da se „pacifikuje“ agresor rezultira sve većim brojem ubijenih Ukrajinaca“, rekao je Zelenski.

Zapadne zemlje su Ukrajini obezbedile dodatno naoružanje, rakete i haubice, a Kijev kaže da je potrebno obezbediti više raketnih bacača koji bi pomogli u borbi protiv ruskih snaga na istoku.

SAD su saopštile da razmatraju slanje raketnog sistema u Ukrajinu, čiji je domet nekoliko stotina kilometara. Vašington nije bio voljan da Kijevu snabdeva oružjem dugog dometa kako ne bi eskalirao sukob sa Rusijom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi snabdevanje Kijeva oružjem koje bi moglo da dođe do ruske teritorije značilo „ozbiljan korak ka eskalaciji”.

News1.rs

Izvor: VOA

Foto: ilustracija BBC