четвртак
март, 30

Kasper Klerid: Svet u krizi – dosta je priče

Predstavljena u:

Gotovo nikad raspoloženje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nije bilo tako tmurno kao ove godine. Svet je na prekretnici i nema vremena za oklevanje, upozorava glavna urednica DW Manuela Kasper-Kleridž.

Rat, recesija, glas, nedostatak energije… Nema razloga za optimizam kada se posmatraju teme žestokih diskusija na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Svet je na političkoj, ekonomskoj i društvenoj prekretnici. S tim se slažu i moćnici ovoga sveta, koji su se sreli u jednom švajcarskom alpskom selu. Ali sama priča ne rešava krizu. Svakako je potrebna razmena mišljenja između politike, privrede i civilnog društva. Dobro je razgovarati, ali ovaj Davos treba da bude početak akcije. Ovo su najvažnije tačke:

  1. Žitarice iz Ukrajine moraju ponovo da se izvoze. Dvadeset miliona tona pšenice baca se u ukrajinska skladišta, dok na drugim mestima nedostaje hrane. Oko 28 odsto pšenice koja se izvozi u svetu dolazi iz Ukrajine. Sledeća žetva, doduše u ratnim uslovima, već stiže u njive. Zato je krajnje vreme da dodatni vozovi i kamioni izvoze voće iz prošle sezone. Ruski vladar Vladimir Putin morao bi da dozvoli izvoz. Potreban je veći pritisak na njega i njegov režim. Ako to ne uspe, milioni ljudi širom sveta će umreti od gladi.

Ceo tekst na DW Serbia

News1.rs / DW

Foto: DW

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...

CECA HELIKOPTEROM DOLAZI U NIŠ Otkrivamo detalje spektakla koji...

Najveća balkanska zvezda zakazala je koncert na otvorenom, a pripreme, kao i prodaja karata uveliko su u...

Đoković će igrati na US Openu, nema više prepreka!

Gornji dom Sjedinjenih Američkih Država sa 68 glasova za doneo je odluku o okončanju vanrednog stanja povodom...

„Imali smo stroge kriterijume“: Aleksandra Prijović i Filip Živojinović...

Pevačici je ova stavka jako bitna. Bračna zajednica Aleksandre Prijović i Filipa Živojinovića je postala još lepša kada...

Priučene frizerke nam vade krv i neguju nas u...

Medicinsku sestru koja je školovana za svoj posao i ume da ga radi, tražićemo svećom po Srbiji,...
FB