Manuela Kasper-Kleridž, glavna urednica DW

Kasper Klerid: Svet u krizi – dosta je priče

Gotovo nikad raspoloženje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu nije bilo tako tmurno kao ove godine. Svet je na prekretnici i nema vremena za oklevanje, upozorava glavna urednica DW Manuela Kasper-Kleridž.

Rat, recesija, glas, nedostatak energije… Nema razloga za optimizam kada se posmatraju teme žestokih diskusija na ovogodišnjem Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Svet je na političkoj, ekonomskoj i društvenoj prekretnici. S tim se slažu i moćnici ovoga sveta, koji su se sreli u jednom švajcarskom alpskom selu. Ali sama priča ne rešava krizu. Svakako je potrebna razmena mišljenja između politike, privrede i civilnog društva. Dobro je razgovarati, ali ovaj Davos treba da bude početak akcije. Ovo su najvažnije tačke:

  1. Žitarice iz Ukrajine moraju ponovo da se izvoze. Dvadeset miliona tona pšenice baca se u ukrajinska skladišta, dok na drugim mestima nedostaje hrane. Oko 28 odsto pšenice koja se izvozi u svetu dolazi iz Ukrajine. Sledeća žetva, doduše u ratnim uslovima, već stiže u njive. Zato je krajnje vreme da dodatni vozovi i kamioni izvoze voće iz prošle sezone. Ruski vladar Vladimir Putin morao bi da dozvoli izvoz. Potreban je veći pritisak na njega i njegov režim. Ako to ne uspe, milioni ljudi širom sveta će umreti od gladi.

Ceo tekst na DW Serbia

News1.rs / DW

Foto: DW