Foto: News1.rs

Patrijarh Kiril pozdravio ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve sa SPC

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) pozdravio je povratak Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) u jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

„Odlučili smo da zablagodarimo Bogu što je prekinuo dugogodišnju razdvojenost i vratio Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju u evharistijsko i kanonsko opštenje sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Moskovske patrijaršije nakon zasedanja Sinoda.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozdravio je na početku zasedanja Svetog sinoda ponovno ujedinjenje Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije (MPC-OA) sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), ocenivši je kao „važnu istorijsku događaj“.

Obavestiću vas o jednom ovako dobrom i značajnom istorijskom događaju – obnovi komunikacije između Srpske Patrijaršije i Ohridske Arhiepiskopije“, rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh je napomenuo da je to duga podela, koja je „konačno zaceljena“.

Patrijarh srpski Porfirije saopštio je u utorak na zajedničkoj liturgiji u Sabornom hramu u Skoplju na praznik Svetih Kirila i Metodija da je Sveta Tajna Srpske pravoslavne crkve odlučila da odobri, blagoslovi i prizna autokefalnost MPC-OA.

On je dodao da će sve pomesne crkve biti obaveštene i pozvane da prihvate status autokefalnosti MPC-OA.

News1.rs / RTS

Foto: