уторак
март, 21

Kineski ambasador u Francuskoj: Prijetnja NATO-a natjerala Rusiju da pokrene rat u Ukrajini

Lu Šaje, kineski ambasador u Francuskoj, rekao je u petak da je širenje NATO-a na istok dovelo Rusiju da započne rat u Ukrajini, optužujući Zapad da pokušava da obuzda Peking i Moskvu.

„Za Kineze, uzrok rata je pet ciklusa širenja NATO-a na istok… on predstavlja vojnu i bezbednosnu pretnju za Rusiju“, rekao je Lu za jutarnju radio emisiju1 za Evropu.

Braneći vojnu akciju Moskve protiv Kijeva, kineski diplomata je rekao da bezbednost drugih ne može biti ugnjetavana ili ugrožena odbranom drugih da se „osvete ili brane“, braneći vojnu akciju Moskve protiv Kijeva.

On takođe nije podržao odluku Švedske i Finske da traže članstvo u NATO-u, rekavši da bi njihova neutralna pozicija mogla bolje da zaštiti njihovu bezbednost.

Kina, bliski saveznik Rusije, odbila je da osudi rat, ali ostaje angažovana u naporima da se postigne mir diplomatskim pregovorima i prekidom vatre.

Lu je priznao „veoma snažno strateško partnerstvo“ Pekinga sa Moskvom, ali je negirao da je Kina u savezu sa Rusijom.

On je istakao da su manevri obe zemlje odgovor na američku provokaciju.

„Amerikanci su otvoreno izjavili da je njihov strateški cilj Kina, što se Tajvana tiče. „Veoma smo zabrinuti zbog ovog huškanja na rat“, rekao je on, optužujući Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznike da sprovode „strategiju obuzdavanja Kine i Rusije“.

News1.rs

Izvor: Anadolu Agecy

Foto: unsplash.com/@takeshi2

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Albanac iz Švedske je jedan veliki car: Spasio život...

Juče je u regionu odjeknula vest da je 62-godišnja K. K. iz Podgorice skočila sa mosta Blaža...

Za izlet od 8 sati 5.000 dinara: Nove bezobrazne...

"Kada je u onlajn grupu na viberu stigla poruka od vaspitačice o ponudama za izlet u aprilu,...

Osumnjičeni da su provalili u firmu i ukrali novac

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Šapcu i Kruševcu, zajedničkim radom, identifikovali su i uhapsili P. A. (1978)...

BIO 4 kampus okupiće ključne naučne i obrazovne institucije

Ministarka za nauku, inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Republike Srbije Jelena Begović predstavila je danas, gostujući...

Saradnja u oblasti filma doprinosi razvoju kulturnih odnosa sa...

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova...

Unapređenje ukupnih ekonomskih odnosa sa Italijom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova i međunarodne...
FB