Foto: unsplash.com/@takeshi2

Kineski ambasador u Francuskoj: Prijetnja NATO-a natjerala Rusiju da pokrene rat u Ukrajini

Lu Šaje, kineski ambasador u Francuskoj, rekao je u petak da je širenje NATO-a na istok dovelo Rusiju da započne rat u Ukrajini, optužujući Zapad da pokušava da obuzda Peking i Moskvu.

„Za Kineze, uzrok rata je pet ciklusa širenja NATO-a na istok… on predstavlja vojnu i bezbednosnu pretnju za Rusiju“, rekao je Lu za jutarnju radio emisiju1 za Evropu.

Braneći vojnu akciju Moskve protiv Kijeva, kineski diplomata je rekao da bezbednost drugih ne može biti ugnjetavana ili ugrožena odbranom drugih da se „osvete ili brane“, braneći vojnu akciju Moskve protiv Kijeva.

On takođe nije podržao odluku Švedske i Finske da traže članstvo u NATO-u, rekavši da bi njihova neutralna pozicija mogla bolje da zaštiti njihovu bezbednost.

Kina, bliski saveznik Rusije, odbila je da osudi rat, ali ostaje angažovana u naporima da se postigne mir diplomatskim pregovorima i prekidom vatre.

Lu je priznao „veoma snažno strateško partnerstvo“ Pekinga sa Moskvom, ali je negirao da je Kina u savezu sa Rusijom.

On je istakao da su manevri obe zemlje odgovor na američku provokaciju.

„Amerikanci su otvoreno izjavili da je njihov strateški cilj Kina, što se Tajvana tiče. „Veoma smo zabrinuti zbog ovog huškanja na rat“, rekao je on, optužujući Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznike da sprovode „strategiju obuzdavanja Kine i Rusije“.

News1.rs

Izvor: Anadolu Agecy

Foto: unsplash.com/@takeshi2