U SAD-u više oružja koje posjeduju civili nego stanovnika

Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja na svijetu u kojoj ima više oružja nego civila, navodi švajcarska organizacija Small Arms Survei (SAS), javlja Anadolu Agenci (AA).

To je takođe jedina zemlja u kojoj se svake godine dogodi najmanje jedna masovna pucnjava, javio je CNN, pozivajući se na istraživanje.

Na svakih 100 Amerikanaca dolazi 120 komada oružja, navodi se u izveštaju, šokantne brojke objavljene nakon masovne pucnjave u utorak u osnovnoj školi Rob u Teksasu u kojoj je ubijena 21 osoba, uključujući 19 dece.

Posle SAD, na listi zemalja sa najviše naoružanja su Foklandska ostrva, gde su registrovana 62 komada oružja na 100 stanovnika. Ratom razoreni Jemen ima treću najveću stopu posedovanja oružja, sa 53 komada na 100 ljudi.

U nekim zemljama, poput Južne Koreje i Japana, ova stopa je bila oko 0,2, navodi se.

Istraživanje SAS-a procenjuje da Amerikanci poseduju 393 miliona od 857 miliona dostupnih civilnog oružja u svetu.

  • Američki fenomen –

Izveštaj takođe ukazuje da su redovna masovna streljanja „jedinstveni američki fenomen”.

istraga je podvukla da se masovna pucnjava odnose na događaje u kojima su ubijene najmanje četiri osobe, isključujući počinioca, i da ova definicija ne uključuje kriminalne aktivnosti vođene profitom, ubistva u porodici i nasilje pod pokroviteljstvom države.

U izveštaju Si-En-Ena navodi se da je stopa žrtava oružanog nasilja 2019. godine u SAD bila četiri na 100.000 ljudi, što je 18 puta više od prosečne stope u drugim razvijenim zemljama.

Dok populacija SAD čini četiri odsto svetske populacije, samoubistva vatrenim oružjem u SAD u 2019. godini čine 44 odsto globalnih samoubistava vatrenim oružjem, navodi se.

Tokom ove 22 godine u Sjedinjenim Državama bilo je više od 100 masovnih pucnjava u kojima je ubijeno više od 2.000 ljudi.

„Oko 44 odsto odraslih Amerikanaca živi sa oružjem.

U izveštaju se navodi, pozivajući se na istraživanje sprovedeno u oktobru 2020. godine, da oko 44 odsto odraslih Amerikanaca drži pištolj u kući, a oko jedna trećina ga poseduje lično.

Sjedinjene Države su među tri zemlje u kojima građani imaju ustavno pravo da nose ili poseduju oružje.

„Dok mnoge zemlje širom sveta preduzimaju pravne mere i bore se protiv oružanog nasilja i gube hiljade života, samo oko polovina odraslih Amerikanaca podržava strože zakone o oružju i političke reforme, što dovodi do smrtonosnog ciklusa nasilja u porodici“, navodi se u izveštaju.

News1.rs

Izvor: Anadolu Agency

Foto: Tayfun Coşkun – AA