( VIDEO i FOTO ) Vodimo vas u Himare – mesto za idealan odmor u Albaniji

Himara je mali grad koji se nalazi na albanskoj rivijeri, 4 sata vožnje južno od Tirane i oko 90 minuta vožnje od Sarande. To je jedno od najlepših, najatraktivnijih i još uvek neistraženih mesta na albanskoj rivijeri. Poznato je po prelepim plažama i kristalno čistoj vodi. Poslednjih godina postala je veoma popularna destinacija balkanskih turista, posebno zato što se na ovom području nalaze neke od najlepših albanskih plaža – piše portal Albanija.rs

VIDEO

Himare crossing VIDEO One Media ( News1.rs )

Gde je locirana Himara?

Himara se nalazi u jugozapadnom delu Albanije, na jonskoj obali, između grada Valone, na severu i popularnog letovališta Saranda, na jugu. To je oblast između planinskog lanca Logar na severoistoku i Jonskog mora na zapadu. Nalazi se oko 50 km severno od grada Saranda, 72 km od Valone.

VIDEO KOJI PRIKAZUJE PUT PREKO PLANINE LOGAR

VIDEO ONE MEDIA News1.rs

Himaru možemo predstaviti kao jedno od najlepših mesta na obali, u Albaniji. Ovo malo mesto zadržalo je grčki uticaj i arhitekturu, a ima brojne restorane sa odličnom hranom, u kombinaciji sa najlepšim plažama.

FOTO: News1.rs

Glavne karakteristike grada su šetalište uz more, taverne i tradicionalno očuvani stari grad izgrađen na brdu. Grad Himara se sastoji od starog grada Kastra, koji se nalazi na i oko starog zamka i priobalnog regiona Spile, koji je turistički i privredni centar regiona. Severno od grada Himare leže sela Vuno, Ilias, Dhermi, sa priobalnim regionom Jaliskari i Palase.

VIDEO: One Media ( News1.rs )

Himare ima veliki broj kulturno-istorijskih znamenitosti, iz antičkih vremena, pa se sama poseta, pored odmora, može pretvoriti u avanturističko, istorijsko i uzbudljivo putovanje. Region ima nekoliko pravoslavnih crkava i manastira, izgrađenih tradicionalnom vizantijskom arhitekturom.

FOTO: News1.rs

Himara je idealna za parove ili porodice sa decom, jer pruža neophodan mir, privatnost, a u isto vreme neverovatne i zanimljive aktivnosti.

News1.rs

Glavna plaža – Himare plaža, nalazi se u srcu grada uz prelepu šetnicu i sa restoranima koji se prostiru duž plaže. U ovom delu grada možete pronaći sve što vam je potrebno, od supermarketa, prodavnica, restorana do najboljih štandova sa sladoledom i suvenirima. Osim toga, sve vam je dostupno peške.

FOTO: News1.rs

Bunker za podmornice komunističkog doba – danas je turistička atrakcija

Preporučujemo da posetite ovaj vojni objekat koji se nalazi u Porto Palermu, do kojeg se može doći čamcem.
To je zgrada izgrađena u vreme komunizma, izgradila ju je Kina, a podmornice na kojima je Albanija živela bile su ruske.
Danas je to napušteni vojni objekat koji je pretvoren u atrakciju za turiste.

HOTEL RAPOS

Himare nema mnogo hotela sa 5 zvezdica, ali ima odlične apartmane.
Što se tiče hotela, preporučujemo hotel Rapos, koji je takođe prilagođen kućnim ljubimcima

VIDEO: ONE MEDIA ( News1.rs )

Plaža Gjipe

Nalazi se između Himare i Dhermija, i ima tirkiznu boju mora. Obala je šljunkovita, a istočno od nje se nalazi stena sa koje se može skočiti sa litice u more.

VIDEO OD GJIPE BEACH

VIDEO ONE MEDIA ( News1.rs )

Udaljen je oko 40 minuta vožnje od Himare. Ipak, do parkinga se može doći kolima, koji koštaju 200 lekova, nakon čega se do plaže treba šetati još pola sata

News1.rs / Albanija.rs

Video: One Media / News1.rs

Foto: News1.rs

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE