петак
септембар, 29

( VIDEO i FOTO ) DUBAI – šta videti u današnjem arapskom Vavilonu

Predstavljena u:

Dubai je najveći i najgušće naseljen grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Nalazi se na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i glavni je grad Emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih cine UAE. Grad Dubai se nalazi na severnoj obali emirata i centar je metropolitanske oblasti Dubai-Šardža-Adžman.

JBR i DUBAI MARINA / Video One Media ( News1.rs )

Dubai je postao globalni grad i poslovni centar Bliskog istoka i je jedan od glavnih transportnih centara za putnike i teret. Do 1960-ih, privreda Dubaija se zasnivala na prihodima od trgovine i, u manjoj meri, na koncesijama za istraživanje nafte, ali nafta nije otkrivena sve do 1966, a prihodi od nafte su prvi put počeli da pritiču 1969 . Prihodi od nafte Dubaija su pomogli da se ubrza rani razvoj grada, ali su njegove rezerve nafte ograničene, a nivo proizvodnje nizak: tako da manje od 5% prihoda emirata danas dolazi od nafte .

Emiratski model zapadnog poslovnog stila stimuliše njegovu ekonomiju. Glavni izvori prihoda su turizam, avijacija, nekretnine i finansijske usluge, a Dubai je nedavno proglašen za najbolju destinaciju za muslimanske putnike prema Salam Standardu.

DUBAI / Video One Media ( News1.rs )

Dubai je nedavno privukao pažnju širom sveta zbog mnoštva velikih inovativnih građevinskih projekata i sportskih događaja. Grad je stekao status ikone zbog svojih nebodera i visokih zgrada, a posebno zbog najviše zgrade na svetu Burdž Kalife.

Jeep Safari u pustinji / VIDEO One Media ( News1.rs )

Dubai je 2012. godine bio 22. najskuplji grad na svetu i najskuplji grad na Bliskom istoku. Godine 2014. hotelske sobe u Dubaiju su bile na drugom mestu u svetu po ceni, posle Ženeve. Globalna konsultantska firma iz SAD Mercer rangirala je Dubai kao jedno od najboljih mesta za život na Bliskom istoku.

NEWS1.RS TRAVEL

KSAMIL – mesto za idealan odmor u Albaniji

(FOTO/VIDEO) Putovanje u Madrid – šta ne smete propustiti ?!

( VIDEO i FOTO ) Vodimo vas u Himare – mesto za idealan odmor u Albaniji

Šta videti u Dubaiju?!

Stari deo grada

Kvart se nekada nazivao Bastakija ime koje je poneo po trgovcima iz Irana koje su naselje stvorili. Oni su došli iz grada Bastaka, privučeni besplatnom zemljom i mogućnošću razvoja trgovine. 2012. staro naselje na obali Persijskog zaliva dobija ime Al Fahidi.

STARI DEO DUBAIJA I ZLATARSKA ULICA / Video One Media ( News1.rs )


Pdručjestarog grada bilo veće, ali su jedan deo porušili. Taman kad su se spremali da sruše i ovaj u posetu im je došao britanski princ Čarls. Zadivljen lepotom očuvanih kuća, dao je stanovnicima Dubaija ideju da kuće sačuvaju i iskoriste ih za turiste. Tako je i bilo i danas u njih su uselili radnje, galerije, restorane i gest house.

Dubai Creek

Dubai Krik je prirodni potok slane vode, plimni zaliv i vodotok ili vodeni put u Dubaiju. Proteže se oko 9 milja (14 km) prema unutra i formira prirodnu luku. Potok se kreće od 200 do 1.200 metara u širinu, dok je prosečna dubina oko 6,5 do 7 metara.

DUBAI CREEK / VIDEO ONE MEDIA ( News1.rs )

Ranije se protezao do rezervata za divlje životinje Ras Al Khor, ali kao deo novog Business Bai kanala i kanala Dubaija, proteže se na daljih 13 km do Persijskog zaliva. Neki izvori kažu da se potok istorijski protezao čak do Al Aina i da su ga stari Grci zvali reka Zara .

Brojni mostovi omogućavaju kretanje vozila preko potoka, dok se abrasi koriste kao taksi. Na obalama i putu pored potoka nalaze se značajna vladina, poslovna i stambena područja. Uz potok se nalaze brojne turističke lokacije i hoteli.

DUBAI MALL

Dubai Mol je tržni centar u Dubaiju. Ima ukupnu maloprodajnu površinu od 502.000 kvadratnih metara i deo je kompleksa vrednog 20 milijardi dolara (nazvanog Downtown Dubai) pored legendarne Burdž Kalife i obuhvata preko 1.200 prodavnica. Godine 2011. bila je najposećenija zgrada na planeti, privlačeći preko 54 miliona posetilaca svake godine.

Video: One Media ( News1.rs )

Raspolaze brojnim atrakcijama, kao što je Dubai akvarijum i podvodni zoološki vrt. Akvarijum prikazuje više od 300 vrsta morskih životinja, uključujući ajkule i raže.

Pod upravom Emaar Entertainment, nagrađen je „Sertifikatom izvrsnosti“ i osvojio je nagradu „Najcenjeniji trgovac godine u slikama – Slobodno vreme i zabava“ na Images RetailME Avards 2012.

DUBAI NOĆU

Kada padne mrak u Dubaiju, pale se gradska svetla i grad počinje da sija i sija noću.

PGLEDAJTE VIDEO

VIDEO: One Media ( News1.rs )

News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )

Foto: News1.rs

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB