( VIDEO i FOTO ) DUBAI – šta videti u današnjem arapskom Vavilonu

Dubai je najveći i najgušće naseljen grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Nalazi se na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i glavni je grad Emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih cine UAE. Grad Dubai se nalazi na severnoj obali emirata i centar je metropolitanske oblasti Dubai-Šardža-Adžman.

JBR i DUBAI MARINA / Video One Media ( News1.rs )

Dubai je postao globalni grad i poslovni centar Bliskog istoka i je jedan od glavnih transportnih centara za putnike i teret. Do 1960-ih, privreda Dubaija se zasnivala na prihodima od trgovine i, u manjoj meri, na koncesijama za istraživanje nafte, ali nafta nije otkrivena sve do 1966, a prihodi od nafte su prvi put počeli da pritiču 1969 . Prihodi od nafte Dubaija su pomogli da se ubrza rani razvoj grada, ali su njegove rezerve nafte ograničene, a nivo proizvodnje nizak: tako da manje od 5% prihoda emirata danas dolazi od nafte .

Emiratski model zapadnog poslovnog stila stimuliše njegovu ekonomiju. Glavni izvori prihoda su turizam, avijacija, nekretnine i finansijske usluge, a Dubai je nedavno proglašen za najbolju destinaciju za muslimanske putnike prema Salam Standardu.

DUBAI / Video One Media ( News1.rs )

Dubai je nedavno privukao pažnju širom sveta zbog mnoštva velikih inovativnih građevinskih projekata i sportskih događaja. Grad je stekao status ikone zbog svojih nebodera i visokih zgrada, a posebno zbog najviše zgrade na svetu Burdž Kalife.

Jeep Safari u pustinji / VIDEO One Media ( News1.rs )

Dubai je 2012. godine bio 22. najskuplji grad na svetu i najskuplji grad na Bliskom istoku. Godine 2014. hotelske sobe u Dubaiju su bile na drugom mestu u svetu po ceni, posle Ženeve. Globalna konsultantska firma iz SAD Mercer rangirala je Dubai kao jedno od najboljih mesta za život na Bliskom istoku.

NEWS1.RS TRAVEL

KSAMIL – mesto za idealan odmor u Albaniji

(FOTO/VIDEO) Putovanje u Madrid – šta ne smete propustiti ?!

( VIDEO i FOTO ) Vodimo vas u Himare – mesto za idealan odmor u Albaniji

Šta videti u Dubaiju?!

Stari deo grada

Kvart se nekada nazivao Bastakija ime koje je poneo po trgovcima iz Irana koje su naselje stvorili. Oni su došli iz grada Bastaka, privučeni besplatnom zemljom i mogućnošću razvoja trgovine. 2012. staro naselje na obali Persijskog zaliva dobija ime Al Fahidi.

STARI DEO DUBAIJA I ZLATARSKA ULICA / Video One Media ( News1.rs )


Pdručjestarog grada bilo veće, ali su jedan deo porušili. Taman kad su se spremali da sruše i ovaj u posetu im je došao britanski princ Čarls. Zadivljen lepotom očuvanih kuća, dao je stanovnicima Dubaija ideju da kuće sačuvaju i iskoriste ih za turiste. Tako je i bilo i danas u njih su uselili radnje, galerije, restorane i gest house.

Dubai Creek

Dubai Krik je prirodni potok slane vode, plimni zaliv i vodotok ili vodeni put u Dubaiju. Proteže se oko 9 milja (14 km) prema unutra i formira prirodnu luku. Potok se kreće od 200 do 1.200 metara u širinu, dok je prosečna dubina oko 6,5 do 7 metara.

DUBAI CREEK / VIDEO ONE MEDIA ( News1.rs )

Ranije se protezao do rezervata za divlje životinje Ras Al Khor, ali kao deo novog Business Bai kanala i kanala Dubaija, proteže se na daljih 13 km do Persijskog zaliva. Neki izvori kažu da se potok istorijski protezao čak do Al Aina i da su ga stari Grci zvali reka Zara .

Brojni mostovi omogućavaju kretanje vozila preko potoka, dok se abrasi koriste kao taksi. Na obalama i putu pored potoka nalaze se značajna vladina, poslovna i stambena područja. Uz potok se nalaze brojne turističke lokacije i hoteli.

DUBAI MALL

Dubai Mol je tržni centar u Dubaiju. Ima ukupnu maloprodajnu površinu od 502.000 kvadratnih metara i deo je kompleksa vrednog 20 milijardi dolara (nazvanog Downtown Dubai) pored legendarne Burdž Kalife i obuhvata preko 1.200 prodavnica. Godine 2011. bila je najposećenija zgrada na planeti, privlačeći preko 54 miliona posetilaca svake godine.

Video: One Media ( News1.rs )

Raspolaze brojnim atrakcijama, kao što je Dubai akvarijum i podvodni zoološki vrt. Akvarijum prikazuje više od 300 vrsta morskih životinja, uključujući ajkule i raže.

Pod upravom Emaar Entertainment, nagrađen je „Sertifikatom izvrsnosti“ i osvojio je nagradu „Najcenjeniji trgovac godine u slikama – Slobodno vreme i zabava“ na Images RetailME Avards 2012.

DUBAI NOĆU

Kada padne mrak u Dubaiju, pale se gradska svetla i grad počinje da sija i sija noću.

PGLEDAJTE VIDEO

VIDEO: One Media ( News1.rs )

News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )

Foto: News1.rs

Kliknite SUBSCRIBE na naš Jutjub kanal i pogledajte naše originalne, neobrađene video snimke sa raznih destinacija, hotela, puteva i svega vezanog za turizam kliknite OVDE