Stanovnici Pirota da prate instrukcije Štaba za vanredne situacije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić izjavio je danas da građani Pirota nemaju razloga za zabrinutost i da je situacija, nakon sinoćnog akcidenta, pod kontrolom, ali da je neophodno da budu oprezni i da prate instrukcije Štaba za vanredne situacije.

Vesić je, nakon sednice Kriznog štaba u Pirotu, naveo da su merenja u gradskom jezgru, koja su obavljena na pet lokacija, pokazala da nema prisustva amonijaka, ali da je koncentracija povećana bliže mestu akcidenta, koje je nekoliko kilometara udaljeno od tog grada.

Ministar je naglasio da su u rešavanje situacije u Pirotu uključene sve relevantne institucije u Srbiji, kao i da je jutros oformljena komisija koja će prikupiti izveštaje dve inspekcije kako bi se utvrdilo kako i zašto se dogodio ovaj akcident.

On je ukazao na to da se prugom, na kojoj se desio akcident, vozi brzinom od svega 30 kilometara na čas i da je loša infrastruktura sigurno jedan od uzroka, kao i da će se utvrditi da li je bilo pretovarivanja vagona.

Vesić je izrazio očekivanje da će danas moći da bude ukinuta obustava saobraćaja na delu auto-puta u blizini ovog mesta, objasnivši da je neophodno da prvo iscuri sav amonijak i da tek nakon merenja i detaljnog čišćenja ova saobraćajnica može da se pusti u rad.

Ministar je izrazio zahvalnost gradonačeliku Pirota Vladanu Vasiću i njegovom štabu na tome što su pravovremeno reagovali i obavestili građane o tome što se desilo.

On je, takođe, iskazao zahvalnost pripadnicima Sektora za vanredne situacije MUP-a, koji su sprečili ozbiljnije posledice i koji i dalje rade na licu mesta, gde je koncentracija amonijaka još uvek visoka.

Gradonačelnik Pirota je rekao da je situacija pod kontrolom, ali da nije sve potpuno sanirano i da proglašena vanredna situacija ostaje i dalje na snazi.

Vasić je napomenuo da su građani na teritoriji grada Pirota bezbedni, ali da je preporuka da ne napuštaju domove bez preke potrebe, a ako to čine, da koriste N95 maske, dodavši da se stanje na terenu prati i da se evakuišu tri porodice sa lokacije Sopotski Han.

On je naveo da je prva informacija koju su imali bila da je amonijak istekao u reku, zbog čega je u Nišu preventivno zatvorena fabrika vode, napomenuvši da je dobra vest da se to, ipak, nije dogodilo.

Od 20 cisterni, četiri su skliznule sa šina, a od njih jedna curi, precizirao je gradonačelnik i dodao da ekipa, koja je na mestu događaja, procenjuje da li može da se izvrši zaptivanje.

Vasić je rekao da je, prema slobodnim procenama, pola te cisterne iscurelo u vazduh, ali da je najvažnije to što nema fizičkog dodira amonijaka sa vodom.

Prema njegovim rečima, cisterne koje su iskliznule sa šina, nalaze se pored pruge i od pomenute komisije se očekuje predlog kako da se one dislociraju na bezbedan način.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice u Pirotu Vojkan Rančić naveo je podatak da su sinoć od momenta nesreće pregledana ukupno 44 pacijenta, od kojih troje dece.

Rančić je, ističući da se uglavnom radi o pacijentima sa lakšom kliničkom slikom, precizirao da su u bolnici zadržana četiri pacijenta na grudnom odeljenju, od toga dva vatrogasca, jedan turski državljanin i jedan vozač kamiona.

On je naglasio da su svi oni od jutros dobro i da će biti propraćeni u bolnici u toku dana i verovatno pušteni kući, dodavši da je, nažalost, jedan pacijent starosti 74 godina preminuo.

Rančić je ukazao na to je reč o srčanom bolesniku, kojem je u prijemnom odeljenju rađena animacija, ali da je tokom prebacivanja na intenzivnu negu nažalost preminuo.

Pomoćnik direktora bolnice je naveo da će obdukcija ustanoviti tačne uzroke smrti, budući da je ovaj pacijent jedno vreme bio izložen povećanoj koncentraciji amonijaka i da je, vraćajući se s područja koje je pogođeno akcidentom, sleteo sa puta.

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Boban Stevanović naglasio je da je na terenu angažovano i pojačanje iz Beograda, Niša, Pančeva i Leskovca.

On je ukazao na to da je trenutno na licu mesta više od 60 pripadnika tog sektora, koji su nakon dojave o ovom događaju, krenuli sa pretragom terena, auto-puta, vozila i kuća u neposrednoj blizini akcidenta.

Autor: Tanjug

izvor> Vlada

foto> Vlada