Naloženo preduzimanje mera povodom akcidenta na pruzi Pirot–Niš

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da je Republički štab za vanredne situacije na današnjoj prvoj redovnoj sednici u novom sazivu doneo zaključke u vezi sa akcidentom u kojem je došlo do prevrtanja cisterni sa amonijakom na železničkoj pruzi Pirot–Niš.

U saopštenju se navodi da je na sednici, kojoj je predsedavao komandant štaba i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, v.d. pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić istakao da su merenja koja su sprovedena jutros pokazala nula ppm u više mesta u Pirotu i Beloj Palanci, kao i da izvorište vode Medijana ka Nišu nije kontaminirano amonijakom.

Čaušić je naglasio da su netačne informacije da je jedan vagon upao u Nišavu, navodeći podatak da su iz šina iskliznula četiri vagona i da je utvrđeno curenje amonijaka iz jednog vagona.

On je ukazao na to da se na terenu i dalje nalazi 57 vatrogasaca sa 22 specijalna vozila i bespilotnih letelica, kao i 25 pripadnika Policijske uprave u Pirotu.

Na licu mesta odmah su reagovali pripadnici MUP-a, pri čemu je saobraćajna policija odmah zatvorila deo auto-puta, a vatrogasno-spasilačke jedinice su intervenisale na evakuaciji ljudi u kontaminiranom području.

Prema njegovim rečima, pripadnici policije u Pirotu preduzeli su sve mere i radnje iz svoje nadležnosti, a iz kontaminiranog područja u bolničke centre u Nišu i Pirotu prebačeno je 56 lica.

Čaušić je ukazao na to da je odmah po izbijanju akcidenta održana sednica Štaba za vanredne situacije u Policijskoj upravi Pirot i da je proglašena vanredna situacija, dodavši da su gradske službe reagovale i preduzele mere iz svoje nadležnosti.

Republički štab za vanredne situacije doneo je zaključak kojim se nalaže Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” da, u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Zavoda za javno zdravlje u Nišu i Pirotu izvrši kontrolu kvaliteta vazduha na području Niša, Pirota i Bele Palanke.

Takođe, naložena je kontrola pitke vode u ovim gradovima, vode u vodotocima koji se nalaze u blizini i nizvodno od mesta akcidenta, kao i stalno praćenje stanja i preduzimanje neophodnih mera na terenu zahvaćenom akcidentom sa aspekta ugroženosti zdravlja ljudi.

Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture naloženo je da izvrši proveru stanja infrastrukture u železničkom saobraćaju sa aspekta bezbednosti učesnika transporta opasnih roba i preduzme neophodne mere za sprečavanje daljeg širenja zagađenja.

Gradskim štabovima Niša i Pirota i Opštinskom štabu za vanredne situacije opštine Bela Palanka naloženo je da, u saradnji sa Sektorom za vanredne situacije na svojoj teritoriji rukovode i koordiniraju aktivnostima na terenu, angažuju sve potrebne subjekte i snage sistema, obaveštavaju građane preko sredstava za javno informisanje o postupanju o kvalitetu vode i vazduha, kao i ostalim informacijama od značaja za zaštitu i spasavanje.

izvor> Vlada

foto> Vlada