(VIDEO) Šapić: Budžet 2023. godine će biti pre svega budžet brige o ljudima

Budžet za narednu, 2023. godinu biće budžet brige o ljudima, jer uvodimo usluge koje građanima obezbeđuju kvalitetniji život, najavio je danas gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, obrazlažući na sednici Skupštine grada predlog odluke o budžetu za iduću godinu.

On je istakao da ukupni obim sredstava budžeta Grada i njegovih opština iznosi 205,5 milijardi dinara, te da će najveći prihod doneti porezi na dohodak građana i imovinu. Planirano je i veće učešće transfernih sredstava iz republičkog budžeta, najviše na ime realizacije projekta beogradskog metroa. 

Najviše sredstava, po rečima gradonačelnika, kao i proteklih godina pripašće sekretarijatima za javni prevoz, komunalne i stambene poslove, obrazovanje i dečju zaštitu, kao i Sekretarijatu za investicije.

Govoreći o najvažnijim projektima, Šapić je istakao da oni svi imaju za cilj da tretiraju Beograđane jednako, na isti način i bez ikakvih diskriminacija.

– Formiraćemo isturena odeljenja beogradske službe javnog reda, postavićemo 101 punkt i stanice gde će se nalaziti „beogradski lični”, odnosno predstavnici beogradske službe javnog reda. Njihov cilj biće da obezbede dodatnu sigurnost i bezbednost građana, ali i uslužnost prema njima. Kada se postave punktovi, Beograd će biti sigurniji i uslužniji grad koji će doneti veliku promenu u život svih njegovih stanovnika – rekao je Šapić.

Jedna od novih usluga biće i uvođenje jedinstvenog broja 11-0-11.

– Ovaj projekat biće implementiran već početkom godine. Cilj projekta je postizanje što jednostavnije usluge, tako da Beograđani više neće morati da jure za informacijama, već da se samo jave na jedan broj. Time ćemo i mi moći da kontrolišemo kvalitet usluge naših gradskih preduzeća – kazao je gradonačelnik.

Naredne godine biće obezbeđene i interaktivne table koje će biti postavljene u svaki stambeni ulaz gde će sugrađani moći da dobiju sve servisne i druge informacije koje se tiču kraja u kome žive, istakao je on.

Gradonačelnik Šapić je najavio i aktiviranje „beogradske kartice”, koja u prošlosti nije pokazala svoju punu efikasnost.

– Ona će biti urađena poput „novobeogradske”, ali sa daleko više mogućnosti, pa ćemo tako putem nje deliti vaučere i uspostavljati različite popuste od značaja za naše sugrađane. Obezbedili smo recimo već sada novac da sa „beogradskom karticom” svi otvoreni beogradski bazeni sledećeg leta budu besplatni, čime želimo da motivišemo sugrađane da žive zdravije. To je proteklih godina na Novom Beogradu imalo veliki uspeh, a u ceo projekat uključićemo i privredne subjekte koji će dodatno obogatiti ponudu ove kartice – istakao je Šapić.

Gradonačelnik je istakao da su usvajanjem ovog budžeta predviđeni i besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce, što je istorijska odluka koja će biti na snazi i narednih školskih godina. Istim budžetom od septembra je predviđen i novac za besplatne vrtiće, istakao je prvi čovek prestonice.

– Grad Beograd je obezbedio novac za svu predškolsku decu, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li ona idu u državne ili privatne vrtiće. Obezbedili smo novac bez obzira na to što je u poslednjih nekoliko godina gotovo dupliran broj dece, korisnika predškolskih usluga. Ova usluga strahovito mnogo košta, ali to ne znači da nije toga vredna – kazao je gradonačelnik, koji je dodao da je u budžetu za narednu godinu obezbeđen novac praktično i za sve usluge socijalne zaštite, a koje su se dosada u manjoj ili većoj meri plaćale. 

Predviđeno je, prema njegovim rečima, da u predlogu budžeta besplatni budu i dnevni boravci dece i mladih sa smetnjama u razvoju, usluge gerontodomaćica, kao i personalni asistenti za odrasle, dok će liste čekanja za iste usluge biti ukinute.

– Novim budžetom su značajno povećana ulaganja u sport i kulturu, jer te oblasti ne smeju da budu deo tržišne ekonomije. Obezbedićemo besplatne ulaze za beogradske bazene, povećati broj besplatnih termina za klubove, kao i rekonstruisati pojedine sportske centre – naveo je gradonačelnik.

Kada je reč o ulaganju u kulturu, Šapić je istakao da predlog budžeta predviđa povećanje u toj oblasti za čak 18 odsto.

– Usvojeno je da se finansiranje pozorišta u Lazarevcu prebaci na Grad Beograd zbog nemogućnosti te opštine da obezbedi dovoljna sredstva za tako važnu ustanovu kulture. Predviđena su i velika sredstva za uređenje Muzeja grada Beograda koji, posle Narodnog muzeja, treba da bude najveći i najvredniji objekat kulture u srpskoj prestonici. Takođe ćemo završiti rekonstrukciju Omladinskog pozorišta „Dadov” – rekao je gradonačelnik.

Šapić je najavio i radove na infrastrukturi, rekonstrukcije ulica, Trga Nikole Pašića i pijaca u Obrenovcu i Lazarevcu, kao i završetak dve podzemne garaže.

Takođe, najavio je izgradnju kanalizacione mreže, nedostajućih vrtića, završetak rekonstrukcije Devete beogradske gimnazije i osnovne škole u Batajnici, kao i dva nova kluba za penzionere i novi dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Barajevu.

– Završićemo sledeće godine i radove na šetalištu „Lazaro Kardenas” i započeti radove na Savskom šetalištu. Počeli smo konačno da uređujemo i beogradsko priobalje, da realizujemo projekat pešačko-biciklističkog mosta i da otvoramo Adu Ciganliju ka Čukarici. Takođe i projekat za park Ušće – rekao je Šapić.

On je najavio i rekonstrukciju preko 100 ulica, uz podsećanje da je od formiranja nove gradske uprave već urađeno 45. 

Budžeti gradskih opština su najveći dosada i ići će i do 28 odsto gradskog budžeta, s jasnim ciljem decentralizacije i razvoja gradskih opština, zaključio je Šapić.

izvor>beograd.rs

foto>beograd.rs