уторак
октобар, 3

Unapređenje saradnje sa Slovačkom u oblasti energetike

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas s ambasadorom Slovačke u Srbiji Fedorom Rosohom o unapređenju ekonomskih odnosa dveju država, posebno u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Na sastanku je konstatovano da odlične odnose dveju država treba da prati i bolja ekonomska saradnja, posebno kada je reč o poslovanju kompanija iz ove zemlje na srpskom tržištu.

Mihajlović je podsetila na to da je Srbija novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike, koji su usvojeni prošle godine, stvorila povoljniji okvir za poslovanje, što otvara prostor za nova ulaganja.

U skladu sa tim, ona je ukazala na Zakon o korišćenju OIE, prvi takav u Srbiji, koji je osnova za povećanje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i u toj oblasti su dobrodošle i kompanije iz Slovačke.

Prema njenim rečima, projekti u vezi sa unapređenjem energetske efikasnosti su takođe ključni segment naše energetske politike.

Sagovornici su postigli dogovor o intenziviranju razgovora o razvoju novih tehnologija, kao i organizovanju zajedničke konferencije na kojoj će srpske i slovačke kompanije predstaviti mogućnosti za saradnju u oblasti unapređenja energetske efikasnosti i korišćenja OIE.

Rosoha je rekao da Srbija i Slovačka svakako imaju zajednički interes da se unaprede ekonomski odnosi, a o tome govori i Međuvladina komisija za ekonomsku saradnju, organizovana prošle godine u Bratislavi.

Postoje brojne kompanije koje su zainteresovane da učestvuju na srpskom tržištu, poručio je ambasador.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji u vezi sa energetskom krizom izazvanom ratom u Ukrajini i o neophodnosti diverzifikacije u gasnom sektoru, navodi se u saopštenju Kabineta potpredsednice Vlade i ministarke rudarstva i energetike.

AUTOR>mre.gov.rs

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB