Preteće poruke o postavljenim bombama stigle sa 19 imejl adresa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Uprave kriminalističke policije identifikovali lokacije ukupno 19 imejl adresa, i to 18 adresa Gmail servisa i jednu servisa ProtonMail, sa kojih su stigle preteće poruke o postavljenim bombama na različitim lokacijama u Srbiji.

U saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal, Višim javnim tužilaštvom i Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Pripadnici srpske policije identifikovali su i lice koje je, u utorak, 17. maja, telefonom uputilo pretnje iste sadržine.

U cilju identifikacije pošiljalaca ovih pretnji i njihovog procesuiranja za počinjena krivična dela, s obzirom na to da su u pitanju strani državljani koji ne žive u Srbiji, u toku je međunarodna razmena podataka MUP-a Srbije, preko Europola i Interpola, sa nadležnim organima Švedske, Litvanije, Švajcarske, Ruske Federacije i Mađarske, kao i sa kompanijom „Google“.

Ceo tekst na> Vlada.rs

foto> Vlada.rs