Šta posetiti u Ohridu – turističkom biseru Makedonije

Turisti iz Srbije jedni su od najbrojnijih gostiju u Ohridu, a lokalno stanovništvo je prijateljski nastrojeno prema Srbima.

Nevs1.rs predlaže nekoliko lokacija za posetu u Ohridu.

Obići ohridske crkve

Ohrid je nekada imao 365 crkava – za svaki dan po jednu. Danas ih je u gradu pedesetak. Svojom lepotom i značajem ističu se Crkva Svete Sofije, Crkva Bogorodice Perivlepte, Crkva Sveti Kliment i Pantelejmona i Sveti Jovan Kaneo.

Crkva Svete Sofije podignuta je u 11 veku. Ističe se svojom prostranošću, uređenim dvorištem i amfiteatrom sa zadnje strane. Sledeće godine će se ovde održati jubilarno 60. Ohridsko leto – najveća letnja kulturna manifestacija u Makedoniji.

Crkva Bogorodice Perivlepte potiče s kraja 13 veka. Mnogi je nazivaju i manastirom Svetog Klimenta jer se ovde čuvaju njegove relikvije. Ova crkva se nalazi na uzvišenju, odakle se pruža divan pogled na jezero i stari ohridski grad.

Crkva Sveti Kliment i Pantelejmon nalazi se na brdu Plaošnik. Podignuta je kao replika stare crkve koju je na tom mestu izgradio Kliment Ohridski 863 godine. Arheološka istraživanja na ovom mestu još uvek traju, a poslednje veće otkriće dogodilo se 2007 godine, kada je ovde pronađen trezor sa venecijanskim kovanicama.

Sveti Jovan Kaneo je crkva sa razglednica. Manja je, ali neizmerno lepa, a zanimljiva je i njena pozicija, jer leži na hridi iznad Ohridskog jezera. Po mom mišljenju ovo je najlepši primer vizantijske umetnosti u Ohridu.

Popeti se na Samuilovu tvrđavu

Ohridsko Kale je utvrđenje iznad starog dela grada i veruje se da potiče iz 11. veka, kada je tu bio glavni grad Samuilove države – Lihnidos. . Tvrđava je opasana bedemima različite visine, a do njih vas vode metalne konstrukcije u vidu stepenica.

Sa bedema se pruža odličan pogled na gradić, jezero i okolinu. Ja se nisam popela na one najviše jer mi nije izgledalo najbezbednije. Ali, Marko je obišao sve i napravio odlične fotografije odozgo.

Аntički teatar

Antički teatar se takođe nalazi u samom starom gradu, ispod Samuilove tvrđave. Izgrađeno je oko 200. godine pre nove ere. Njegov položaj je savršen, jer je ugnježdeno između dva brda koja ga štite od vetrova i na taj način ne remete akustiku.

Jedno vreme teatar je služio kao arena za borbe gladijatora. Veruje se da je napušten nakon što su ove borbe zabranjene.

Pozorište je otkriveno 1935. godine, ali tek oko 2000. godine su završena arheološka iskopavanja. Zanimljivo je da su redovi i mesta obeležena, kao i da se na nekim mestima nalaze urezana imena posetioca, koji su verovatno imali neku godišnju pretplatu.

Posetiti manastir Sveti Naum i izvor Crnog Drima

Manastir Sveti Naum osnovao je Sveti Naum 895. godine. On je ovde proveo i poslednje godine svog života, a tu je i sahranjen.

Od centra Ohrida manastir je udaljen 29 km i do njega možete lako stići lokalnim prevozom, za nešto manje od 2 evra za povratnu kartu. Naravno, postoji i taksi opcija, ali na putovanjima uvek volim da podržim lokalni prevoz, a samim tim i upoznam lokalno stanovništvo.

Pored najznačajnijeg i najposećenijeg manastira, ovde se nalaze još tri manja manastira koja možete posetiti. Usput ćete videti i izvor Crnog Drima, uživati u veličanstvenoj prirodi koja okružuje celo ovo područje.

Ako ne želite da pešačite, možete se provozati brodićem. Čamdžije ćete videti na obali kod restorana Ostrvo, a jedna vožnja košta 10 evra.

Posetiti Zaliv kostiju – muzej na vodi

Do Zaliva kostiju smo iz Ohrida takođe stigli lokalnim prevozom, i pritom potrošili 1 evro 

Ovaj muzej na vodi je replika praistorijskog naselja u vidu kuća od trske i blata. Veruje se da je ono ovako izgledalo između 1200 i 600 godine pre nove ere. Kuće za stanovanje su pravougaonog, a one u kojima su izvođeni rituali kružnog oblika. Svi predmeti od drveta i gline, kao i drveni stubovi koji su nosili praistorijske sojenice deo su muzejske postavke.

Pored muzeja, ovde se nalazi i utvrđenje, s kog se pruža pogled na plaventilo jezera i snežne vrhove planine Galičice.

Zaliv kostiju možete iskombinovati sa posetom manastiru Sveti Naum, ili sa posetom plaži Gradište. Plaža je duga i uređena i veoma čista. U šetnji do nje ćete naići i na skromnu crkvu u steni, oslikanu freskama iz 15. veka.

Izvor: portal Danijela Ćalasan

Video: News1.rs – OneMedia

Foto: News1.rs