BBC: Srbija, energija i TENT – kako radi najveća termoelektrana na Balkanu

Crveno-beli fabrički dimnjaci nadvijaju se nad Obrenovcem, beogradskom opštinom u kojoj se nalazi žila kucavica elektroenergetskog sistema Srbije – termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT), najveća u Jugoistočnoj Evropi.

Delove gigantskog sistema od četiri termoelektrane spaja 114 kilometara duga železnica, a oko 600 vozova iz rudnika u Kolubari svakodnevno doprema tone uglja, koje TENT guta u plamenu, proizvodeći struju za hiljade građana Srbije.

Mapa pruga i železničkih stanica svetli na velikom ekranu u kancelariji 53-godišnjeg Dragoslava Ljubičića, otpravnika vozova.

„Prekrećem skretnice, usmeravam vozove, raspoređujem ih na utovar i istovar, i tako već skoro trideset godina.

„Mnogo je to istorije“, kaže za BBC na srpskom Ljubičić, koji od 1993. godine u radi u Termoelektrani Nikola Tesla A (TENT A), najstarijoj u sistemu TENT-a.


EI Niš: Šta je ostalo od nekadašnjeg giganta elektronske industrije
Može li u Srbiji socijalni program da reši probleme u firmi
Zbog energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, čitava Evropa iščekuje zimu u neizvesnosti da li će doći do nestašice energenata, pošto je Rusija već redukovala isporuke gasa i postoji zabrinutost da bi mogla da ih obustavi.

U Srbiji, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavljuje zimu koja „neće biti nimalo laka“ i poskupljenja struje.

„Postoje uslovi da proizvodnja struje u Srbiji bude na istom nivou na kojem je bila prošle godine, ali biće potrebe za uvozom određene količine energije, koja će biti veoma skupa“, kaže Željko Marković, stručnjak za energetiku u Dijlojt Srbija (Deloitte Serbia), za BBC na srpskom.

Termoelektrane u Srbiji proizvode oko 40 odsto energije, podaci su Elektromreža Srbije.

Oko 56 odsto energije nastaje u hidroelektranama, dok elektrane na gas i vetar stvaraju oko četiri odsto energije.

Ministarstvo rudarstva i energetike i Elektroprivreda Srbije (EPS) nisu odgovorili na upit novinara BBC na srpskom o pripremama za predstojeću zimu u TENT-u.

Tekst citajte na> BBC na srpskom

foto> BBC JOVANA GEORGIEVSKI