уторак
октобар, 3

Robot pas – naučio da hoda za samo pola sata

Predstavljena u:

Nemački naučnici su došli do novog dostignuća na polju robotike, pošto je pas-robot sa virtuelnom kičmenom moždinom uspeo da nauči da hoda za samo pola sata, preneli su nemački mediji.

Pas-robot je prohodao metodom prvobitnog posrtanja koja se sreće kod životinja, pise euronews.rs.

Istražujući način na koji životinje uče da hodaju uz proces posrtanja, naučnici su došli na ideju za eksperiment koji bi pokazao da li bi i robot mogao da savlada hodanje po istom pricipu kao životinja u prirodi.

Napravljen je četvoronoznni robot veličine psa na kome su sproveli određena ispitivanja, sve vreme paralelno ispitujući ovaj fenomen kod životinja.

Posmatrajući proces ucenja hodanja kod životinja, naučnici su zaključili da se bebe životinje u velikoj meri oslanjaju na čvrste reflekse kičmene moždine da bi koordinirali kontrolu mišića i tetiva, dok im refleksi kontrole motoričkih funkacija pomažu da izbegnu pad i povredu tokom prvih pokušaja.

Jedan od istraživača koji su pokrenuli ovaj eksperiment, dr Feliks Rupert, rekao je da su na ideju došli vođeni radoznalošću kako spoticanje pri ucenju hodanja utiče na životinje, prateći ovaj proces kod robota psa.

Naučnici u objašnjenju kažu da su dizajnirali algoritam učenja koji će funkcionisati kao kičmena moždina i raditi kao ono što je poznato kao centralni generator uzorka (CPG).

Robot – koji su istraživači nazvali Morti – dizajniran je sa senzorima na nogama za merenje informacija o njegovom kretanju.

Morti je „naucio“ da hoda bez prethodnog eksplicitnog „znanja“ o dizajnu nogu, motorima ili oprugama kontinuirano upoređujući očekivane podatke (modelirane iz virtuelne kičmene moždine) sa podacima senzora dok je pokušavao da hoda.

Tekst citajte na > euronews.rs

foto> euronews.rs

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Neophodan rad na razvijanju kulture mira, tolerancije i nenasilja

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je, povodom Međunarodnog dana...

Priština sama obavila istragu o Banjskoj kako bi sakrila...

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da takozvana kosovska...

Srbija poštuje Rezoluciju 1244 i učiniće sve da se...

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas, na vanrednoj konferenciji za novinare...

Šapić: Činimo sve da „treće doba“ našim starijim sugrađanima...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapićobišao je danas, povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starijih osoba,Ustanovu Gerontološki centar Beograd...

Srbija ugrađuje žrtvu svojih nedužnih stradalnika u temelje slobode

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas u Jajincima da Srbija nikad neće prepustiti zaboravu...

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...
FB