Robot pas – naučio da hoda za samo pola sata

Nemački naučnici su došli do novog dostignuća na polju robotike, pošto je pas-robot sa virtuelnom kičmenom moždinom uspeo da nauči da hoda za samo pola sata, preneli su nemački mediji.

Pas-robot je prohodao metodom prvobitnog posrtanja koja se sreće kod životinja, pise euronews.rs.

Istražujući način na koji životinje uče da hodaju uz proces posrtanja, naučnici su došli na ideju za eksperiment koji bi pokazao da li bi i robot mogao da savlada hodanje po istom pricipu kao životinja u prirodi.

Napravljen je četvoronoznni robot veličine psa na kome su sproveli određena ispitivanja, sve vreme paralelno ispitujući ovaj fenomen kod životinja.

Posmatrajući proces ucenja hodanja kod životinja, naučnici su zaključili da se bebe životinje u velikoj meri oslanjaju na čvrste reflekse kičmene moždine da bi koordinirali kontrolu mišića i tetiva, dok im refleksi kontrole motoričkih funkacija pomažu da izbegnu pad i povredu tokom prvih pokušaja.

Jedan od istraživača koji su pokrenuli ovaj eksperiment, dr Feliks Rupert, rekao je da su na ideju došli vođeni radoznalošću kako spoticanje pri ucenju hodanja utiče na životinje, prateći ovaj proces kod robota psa.

Naučnici u objašnjenju kažu da su dizajnirali algoritam učenja koji će funkcionisati kao kičmena moždina i raditi kao ono što je poznato kao centralni generator uzorka (CPG).

Robot – koji su istraživači nazvali Morti – dizajniran je sa senzorima na nogama za merenje informacija o njegovom kretanju.

Morti je „naucio“ da hoda bez prethodnog eksplicitnog „znanja“ o dizajnu nogu, motorima ili oprugama kontinuirano upoređujući očekivane podatke (modelirane iz virtuelne kičmene moždine) sa podacima senzora dok je pokušavao da hoda.

Tekst citajte na > euronews.rs

foto> euronews.rs