Foto: News1.rs

Staklena palata – jedna od mnogih atrakcija Madrida

Palacio de Cristal („Staklena palata“) je zimski vrt koji se nalazi u madridskom parku Buen Retiro.

Palacio Kristal je jedno od najneprepoznatljivijih obeležja parka. Izgrađen kao konzervatorijum krajem 19. veka, danas više ne obavlja svoju prvobitnu funkciju, već se koristi za privremene umetničke izložbe.

Video: One Media ( News1.rs )

U obliku je grčkog krsta, gotovo je u potpunosti izrađena od stakla postavljenog u gvozdeni okvir na bazi od cigle, koja je ukrašena keramikom.

Foto: News1.rs

Sa kupolom čini strukturu visokom preko 22 metra. Kada je podignuta, staklena i gvozdena konstrukcija velikih razmera već se mogla videti u Madridu na stanici Delicias (1880), delo francuskog arhitekte, međutim, zakrivljena arhitektura Palacio de Cristal je više uporediva sa tehnikama koje su pioniri britanskih arhitekata Džozefa Pakstona (koji je bio odgovoran za londonsku Kristalnu palatu) i Decimusa Bartona (koji je bio odgovoran za Palm House u Kju Gardensu).

Foto: News1.rs

Okvir od livenog gvožđa je proizveden u Bilbau. Konstrukcija je projektovana na način koji bi omogućio da se ponovo podigne na drugom mestu (kao što se desilo sa ekvivalentnom zgradom u Londonu). Međutim, zgrada je ostala na prvobitnom mestu, pored jezera, i vraćena joj je prvobitni izgled. Više se ne koristi kao staklenik, a trenutno se koristi za umetničke izložbe.

FOTO GALERIJA

Foto: News1.rs
News1.rs
News1.rs
News1.rs

News1.rs

Video: One Media ( News1.rs )

Foto: News1.rs