Potpisan Plan zaštite dece u uličnoj situaciji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, republički javni tužilac Zagorka Dolovac, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ministar za brigu o porodici i demografiji Radomir Ratko Dmitrović potpisali su danas Plan zaštite dece u uličnoj situaciji u Republici Srbiji od nasilja, zanemarivanja i iskorišćavanja.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je Beograd prva lokalna samouprava koja je ušla u ovaj program i izrazio nadu da će to biti podstrek i drugim lokalnim samoupravama da postupaju na sličan način.

– Bilo je i prirodno da Beograd bude prvi u ovome s obzirom na to da ovde ima najviše dece koja se, nažalost, nalaze na ulici. Prema našim procenama, oko 500 dece u Beogradu radi na ulici i to je strašan podatak koji nas zaista zabrinjava. Kroz Prihvatilište za decu Beograda prođe između 400 i 600 dece godišnje. Pre nekoliko godina uradili smo potpuno novo prihvatilište, koje je veoma moderno i sa duplo većim kapacitetima. Trudimo se da uradimo sve što možemo da bismo zaštitili decu, kako od nasilja tako i od zanemarivanja i iskorišćavanja – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, ovaj plan je značajan zato što omogućava da svi interresorno sarađuju i da ta deca zaista dobiju potpunu zaštitu.

– Jedno je trenutna reakcija i njihovo sklanjanje sa ulice, a drugo je trajna briga o njima, kako bi oni postali dobri i ugledni članovi zajednice. To ne može da radi niko sam, već moramo da radimo zajedno. Zato je ovaj plan važan jer omogućava da na sistemski način pristupimo problemu i da omogućimo da ta deca imaju srećno detinjstvo koje svako dete zaslužuje. Nijedno dete ne zaslužuje da na taj način bude zapostavljeno kao što su to deca koja se nalaze na ulici. Plan je da obezbedimo brzu i efikasnu intervenciju svih nas koji smo potpisnici, da sprečimo da deca postanu žrtve nasilja, iskorišćavanja i zanemarivanja – naglasio je Vesić.

On je podsetio da je danas Međunarodni dan nestale dece, te naveo da je i simbolično to što se baš danas potpisuje ovaj plan. Verujem, dodao je, da ćemo u budućnosti na ovaj način rešavati i druge probleme sa osetljivim kategorijama stanovništva.

– Zrelost jednog društva se ogleda u tome kako se odnosi prema svojim najosetljivijim članovima, a to su deca, posebno ona koja su ugrožena, kao i najstariji članovi našeg društva – poručio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je zahvalio potpisnicima koji učestvuju u ovom projektu i izrazio nadu da će on dati rezultate i biti dobar model drugim lokalnim samoupravama kako se rešava ovaj veliki problem koji je, nažalost, deo savremenog života.

Zagorka Dolovac je rekla da se Srbija ratifikacijom Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta obavezala da poštuje i obezbeđuje prava svakom detetu bez bilo kakve diskriminacije.

– Sve odredbe konvencije primenjuju se i na decu u uličnoj situaciji koja su posebno izložena kršenju prava. Republičko javno tužilaštvo, zajedno sa MUP-om, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kao i Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji, u cilju obezbeđivanja brze i efikasne interresorne saradnje, uključuje se u realizaciju aktivnosti predviđenih ovim planom. Imajući na umu da su deca u uličnoj situaciji izložena pojačanom riziku da postanu žrtve različitih krivičnih dela, naročito zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica i nasilja u porodici, Javno tužilaštvo preduzima niz aktivnosti prvenstveno na planu efikasnog krivičnog gonjenja učinilaca krivičnih dela, ali i unapređenja položaja žrtava sa posebnim akcentom na zaštiti dece – istakla je Dolovac.

Kako je navela, Javno tužilaštvo svoju nadležnost u punom kapacitetu primarno ostvaruje u zoni represije u fazi kada je krivično delo izvršeno, ali učestvuje i u brojnim aktivnostima preventivnog karaktera u cilju rehabilitacije i resocijalizacije dece koja žive i rade na ulici.

– Zaštita dece u uličnoj situaciji jedan je od segmenata prevencije zaštite dece od svih vidova nasilja i u tom cilju tužilaštvo će dati svoj doprinos upravo u sprovođenju ovog plana proaktivnim i efikasnim postupanjem, u saradnji sa svim nadležnim institucijama i uz puno poštovanje prava i dostojanstva dece – naglasila je Zagorka Dolovac.

Ministarka Kisić je rekla da su briga o deci, njihovo bezbrižno detinjstvo i bolja budućnost osnovni pokretač svih aktivnosti, te da su svi kapaciteti države usmereni ka stvaranju uslova da sva deca budu srećna i zadovoljna i da stasaju u uspešne i zadovoljne ljude.

– Drago mi je što smo ovde zajedno i što šaljemo poruku jedinstva i odlučnosti da sprečimo svaki oblik i svaki pokušaj oblika zapostavljanja, zanemarivanja, nasilja i eksploatacije dece. Oni jesu naša budućnost, a svi želimo da imamo srećnu, bezbrižnu i sigurnu budućnost – navela je ministarka Kisić.

Ministar Vulin je rekao da je MUP možda najmanje važan u ovom sporazumu, jer je to organ represije, i kada tu sve dođe obično je već kasno. On je poručio roditeljima da ne dopuste da im policija vaspitava decu.

– Problem dece koja se nalaze na ulici nećemo rešiti tako što ćemo okrečiti svratište i obezbediti više hrane i odeće. Time smo nekada pomogli onima koji ih eksploatišu i iskorišćavaju, da im kupimo malo vremena, da ih nahranimo, obučemo. Na pitanje dece ulice ćemo odgovoriti sistemom, od pooštrene zakonske regulative kojom se iskorišćavanje deteta kvalifikuje kao mnogo ozbiljnije krivično delo, radom policije koja kad prođe pored prosjaka alarmira socijalnog radnika da potraži onog ko je to dete izveo na ulicu, pa do države koja će, ako ne može da ojača porodicu, dete smestiti u instituciju. Verujem da kao država možemo jedinstveno da odgovorimo i da se problem dece ulice može rešiti. Siguran sam da država može da skloni baš svako dete sa ulice, a da bi to bilo moguće, moramo da promenimo zakone, svoja shvatanja, da budemo potpuno sigurni da to zaista i hoćemo. MUP je na raspolaganju i radujem se danu kada ćemo moći da kažemo da smo pohapsili bande koje iskorišćavaju našu decu – naglasio je Vulin.

Ministar Dmitrović je rekao da pojam ulica u gotovo svakom razgovoru izaziva negativne asocijacije, te da se potpisnici ovog plana obavezuju da učine sve da decu na putu sazrevanja zaštite od ulice i svega negativnog što se tim prostorom „valja i preti”.

– Neko će pomisliti da ovo činimo zbog romske dece, ne, već za svako dete koje je potopljeno u sivilo ulice svakodnevice koja ne donosi ništa dobro za te male ljude. Doba u kojem živimo, uz sve blagodeti, donelo je i mnogo lošeg, ružnog, opasnog, između ostalog smo se otuđili. Gubimo trku s vremenom, profit je sve. Decu na odgoj predali smo drugima, a to su displeji, društvene mreže, medijski prilozi krcati brutalnim nasiljem, prostaklukom – kazao je Dmitrović.

Prema njegovim rečima, prihvatanje nasilja kao načina komunikacije, usvajanje negativnog sistema vrednosti, prosjačenje, alkoholizam, prostitucija, droga, sitni i krupni kriminal dolaze iz pojma i ulaze u pojam ulica. 

– Država će učiniti sve što je u njenoj moći, kao i Ministarstvo koje predstavljam, ali to za spas deteta od ulice nije dovoljno. Ovo je bitka pojedinca, roditelja, porodice, nastavnika i učitelja, socijalnih radnika. Ovde ne sme da bude publike, niti posmatrača. Svako dete koje ulica privuče u svoje okrilje poraz je svih nas. Verujem da ćemo u ovoj borbi beležiti sve više pobeda – zaključio je Dmitrović. 

Događaju su prisustvovali Nataša Stanisavljević, gradska sekretarka za socijalnu zaštitu, kao i Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta za decu Beograda.

izvor> beograd.rs

foto> beograd.rs