Na lokaciji Štavalj nisu pronađena tela nestalih na Kosmetu

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović saopštio je danas da na lokaciji rudnika Štavalj kod Sjenice nisu pronađena tela nestalih u sukobima na Kosovu i Metohiji.

Odalović je, u izjavi novinarima na toj lokaciji, rekao da je 13 punih radnih dana rađeno, preko 7.000 kubnih metara rastresitog materijala je pretraženo i definitivno može da se kaže da na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci.

On je naglasio da je rađeno na osnovu informacije prištinske delegacije i nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, a uz prisustvo organizacija koje su aktivno uključene, kao i uz eksperte iz Prištine.

Želeli smo da na krajnje transparentan način damo odgovor u vezi sa zahtevom Prištine, rekao je on i dodao da su bili prisutni i predstavnici udruženja porodica nestalih kosovskih Albanaca i Srba.

Odalović je napomenuo da srpska strana proverava sve prijavljene lokacije bez obzira na izvor i pouzdanost informacije i podsetio na to da su u središnjem delu Srbije do sada na pet lokacija pronađena tela kosovskih Albanaca.

Radi se o izmeštenim grobnicama u Batajnici, Petrovom selu, Perućcu, Rudnici i Križevaru. Pronađeno je i identifikovano 917 tela i predato porodicama, a pretraženo je više desetina lokacija u okolina Medveđe, Raške i Novog Pazara, rekao je Odalović.

On je izrazio očekivanje i da prištinska strana postupa identično.

Imamo naše zahteve koji su godinama u opticaju. Predati su Prištini, a do sada nismo dobili informacija ni da li će ni kada će biti proverene, ukazao je on.

Odalović je pozvao prištinsku stranu da odgovorno postupa sa srpskim zahtevima, jer smatra da nema razlike među žrtavama, te da i albanske i srpske porodice imaju isto pravo da znaju šta se desilo sa najmilijima.

Insistiramo na tome da se proces intenzivira i na prostoru Kosova i Metohije, rekao je Odalović i dodao da je Prištini predato preko 2.400 dokumenata o potencijalnim lokacijama.

On je naveo da je mehanizam zajedničke radne grupe do sada rešio oko 1.825 slučajeva, od čega su 1.527 tela nestalih kosovskih Albanaca, dok su preostalih 298 tela nestalih Srba na Kosmetu.

1.620 lica koje tražimo su podjednak prioritet za nas. Tražimo da se prema svakom postupa isto, poručio je on.

Prema njegovim rečima, Štavalj je primer transparentnog rada, sa jednom primarno prijavljenom i drugom potencijalnom lokacijom, i više iskopanih kontrolnih tranšeja.

Odalović je pozvao sve koji su za vreme sukoba na Kosovu i Metohiji bili u južnoj pokrajini da otvore arhive, uključujući NATO, KFOR i OEBS.

Neke stvari su se pomerile po pitanju mrtvačnice u Prištini. Tu ekspertski timovi rade na njenoj reviziji. U njoj je oko 380 tela ili delova tela i ne znamo kome pripadaju, a sumnjamo u veliki broj pogrešnih identifikacija u vreme 1999. godine, rekao je Odalović.

On je podsetio na to da su tada ad hok timovi Haškog tribunala prekopali Kosovo i Metohiju, tražeći dokaze za već podignute optužnice.

Tada je 2.000 tela klasično identifikovano i predato porodicama. Ima osnova da sumnjamo u neke od tih identifikacija. To je revizija, proces koji počinje da daje rezultate, naveo je on.

Šefica zajedničke Radne grupe i koordinatorka za Zapadni Balkan iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Martina Fava izrazila je zahvalnost na zajedničkom radu forenzičara i istakla da je saradnja ključ za postizanje rezultata.

Svi smo ovde zbog porodica nestalih. Važno je obezbediti odgovore. Mnogo je vremena prošlo i moramo požuriti sa odgovorima, rekla je Fava.

Fava je podsetila na pravnu obavezu Beograda i Prištine da pronađu odgovore i daju ih porodicama, i dodala da će Crveni krst nastaviti da pruža podršku.

Mi kroz svoj rad pokušavamo da obezbedimo informacije kroz arhive svih međunarodnih organizacija, i radimo na obezbeđivanju satelitskih snimaka. Naši istražitelji prikupljaju informacije, iz svih arhiva. Daju preporuke obema delegacijama – i Beogradu i Prištini, kako nastaviti sa radom, objasnila je Fava.

foto> Vlada

izvor> Vlada