Mihajlović na sastanku u Bukureštu- Zajednički projekti sa Rumunijom za energetski stabilniji region

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas u Bukureštu sa ministrom energetike Rumunije Danjielom Virdžilom Popeskuom o realizaciji zajedničkih projekata, unapređenju saradnje u oblasti OIE i izgradnji gasne interkonekcije.

Mihajlović je rekla da su za Srbiju prioriteti povezivanje u gasnom sektoru i izgradnja novih energetskih kapaciteta, istakavši da Srbija i Rumunija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, što je odlična osnova za razgovore o budućim zajedničkim projektima.

Srbija je ove godine počela izgradnju gasovoda Niš–Dimitrovgrad, koji će nam omogućiti da dobijamo gas i iz LNG terminala u Grčkoj i iz Azerbejdžana, ali je naš plan da se povežemo gasovodima i sa drugim susedima, da napravimo gasnu mapu povezanosti, jer je to jedini način da budemo bezbedni u ovom sektoru, rekla je ona.

Potpredsednica Vlade je naglasila da je povezivanje Srbije i Rumunije gasnom interkonekcijom projekat od zajedničkog interesa, pri čemu je izrazila uverenje da će realizacija biti ubrzana.

Mi ćemo ove godine uraditi projektno-tehničku dokumentaciju za izgradnju transportnog gasovoda Mokrin–rumunska granica u dužini od 12,8 kilometara. Izgradnjom ove interkonekcije dobićemo mogućnost povezivanja gasnim sistemom “Transgaz“ u Rumuniji i gasovodom Brua, predočila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, naš cilj je smanjenje proizvodnje energije iz prljavih goriva i povećanje procenta kapaciteta koji za proizvodnju energije koriste OIE.

U našem novom investicionom planu vrednom više od 35 milijardi evra, pored izgradnje hibridne RHE „Đerdap 3“, želimo i nove solarne i vetroelektrane, navela je potpredsednica Vlade.

Ona je ukazala na to da postoji obostrano interesovanje za realizaciju projekta hibridne RHE „Đerdap 3“, objasnivši da to nije samo novi izvor energije važan za balansiranje novih kapaciteta, već i projekat koji će unaprediti regionalnu energetsku bezbednost i stabilnost.

Mihajlović je navela da je planirana i izgradnja vetroparka i solarne elektrane kao kombinacije plutajućih solara i solara na zemlji, istakavši da bi „Đerdap 3“ praktično postao hibridna reverzibilna HE, jedinstvena u Evropi.

izvor> Vlada

foto> Vlada