Modernizacija toplana za efikasnije grejanje i kvalitetniji vazduh

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je danas u Kragujevcu memorandume o razumevanju, u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji“, sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, Švajcarskim državnim sekretarijatom za ekonomska pitanja i 11 gradova i opština koji učestvuju u izradi projekta.

Memorandumi su potpisani u prisustvu predstavnika Delegacije EU u Srbiji, a projektom, čija je ukupna vrednost 40,5 miliona evra, obuhvaćeni su Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin.

Mihajlović je tom prilikom istakla da će, zahvaljujući većem korišćenju OIE u proizvodnji toplotne energije, građani pomenutih lokalnih samouprava dobiti kvalitetnije grejanje i zdraviju životnu sredinu, a lokalne samouprave stabilniji sistem daljinskog grejanja.

Ona je navela da potpisani memorandumi znače, ne samo unapređenje energetske efikasnosti i veće korišćenje OIE u proizvodnji toplotne energije, već i zdraviju životnu sredinu.

Prema njenim rečima, podaci kažu da se danas iz OIE proizvede 37 GWh toplotne energije, a realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz OIE ćemo proizvoditi 197 GWh toplotne energije, odnosno 3,5 puta više.

Takođe, kako je dodala, ovi projekti će rezultirati i smanjenjem emisije CO2 za približno 25.000 tona godišnje.

Potpredsednica Vlade je precizirala da EBRD kreditira projekat sa 30 miliona evra, a švajcarska vlada i EU doniraju 7,5, odnosno tri miliona evra, uz napomenu da će svi projekti biti gotovi u naredne četiri godine.

Ovi projekti omogućiće da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplotne energije, kao što od prošle godine to rade Priboj i Mali Zvornik, i kao što će od ove grejne sezone Novi Pazar, napomenula je Mihajlović.

Prisutnima su se obratili i regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli, ambasador Švajcarske u Srbiji Urs Šmid, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić.

Potpredsednica Vlade je, odgovarajući na pitanja novinara, ocenila da bi sporazum o strateškom partnerstvu Srbije i SAD o saradnji u oblasti energetike dodatno unapredio odnose dveju država i omogućio našoj zemlji više investicija i nove tehnologije u izgradnji kapaciteta za proizvodnju energije.

Prema njenim rečima, ovaj sporazum, na kojem radimo već gotovo dve godine, bio bi jako važan za nas jer bi stvorio uslove da imamo mnogo više investicija velikih kompanija u oblasti energetike.

Ovakav sporazum već imamo sa Francuskom, Rusijom, Kinom, Azerbejdžanom i on će nam doneti nove tehnologije, a unaprediće sveukupnu saradnju sa SAD i omogućiće da se naš energetski sektor razvija brže nego do sada, ukazala je ona.

Istovremeno, Mihajlović je demantovala pojedine medijske navode o tome da će školama biti naloženo da temperatura u učionicama bude 20 stepeni, rekavši da se preporuke Ministarstva o štednji energije ne odnose na škole, vrtiće i bolnice.

Ona je navela da su Ministarstvu do sada plan štednje dostavile 73 lokalne samouprave, 29 javnih preduzeća, 18 državnih institucija i da očekuje da do 1. oktobra da spisak bude kompletan.

Potpredsednica Vlade je najavila da će sutra posetiti opštinu Majdanpek i obići radove na planini Starica, koji se izvode zbog sanacije stenske mase, i tim povodom pozvala sve koji protestuju i koji su zainteresovani da se na licu mesta uvere u opravdanost izvođenja radova.

Mihajlović je precizirala da ide u Majdanpek zajedno sa profesorima Tehničkog fakulteta u Boru i Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, predstavnicima Instituta za rudarstvo i metalurgiju Bor, lokalne samouprave i kompanije „Ziđin“, a razgovaraće sa izvođačima radova, projektantima i nadležnim inspekcijama.

izvor> Vlada

foto> Vlada