Mihajlović: Neće biti restrikcija ni poskupljenja struje

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da neće biti restrikcija električne energije niti novih poskupljenja, ni za domaćinstva ni za privredu.

Mihajlović je u Kragujevcu, nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije okruga u Srbiji – faza 1“, istakla da je, sve što je Vlada do sada uradila, a posebno od početka ove godine, dovoljna osnova da možemo da imamo dovoljno električne energije.

Pokušavamo merama štednje da smanjimo potrošnju da ne bismo toliki novac davali na uvoz električne energije. Uvozili smo od 4 do 11 odsto letos, dok ovih dana, zahvaljujući jačem vetru, uspevamo da proizvedemo od 4 do 7 odsto naše potrošnje, prenela je Mihajlović.

Prema njenim rečima, moramo štedeti, ne da bismo izbegli restrikcije, već da bismo manje novca dali za uvoz energije.

Mi već sada imamo cene električne energije za domaćinstva i za privredu koje su mnogo niže nego što su u Evropi, ali takvo je stanje, u krizi smo i naša jedina briga jeste da obezbedimo dovoljne količine energije. Obezbedili smo dovoljno mazuta, nafte i naftnih derivata, imamo dovoljne količine gasa, u oba skladištu taj gas nesmetano ide Balkanskim tokom, a što se tiče električne energije većinski deo se proizvodi ovde a ono što ne može, to se uvozi, objasnila je ministarka.

izvor>

foto>