петак
март, 31

Vojvođansko selo doživelo procvat, nema više slobodnih placeva na prodaju

Predstavljena u:

Sve više ljudi se odlučuje da pobegne od gradske vreve i zagađenja i spas potraži u seoskim sredinama gde život teče nekim mirnijim tokom.

Brojna sela u Vojvodini imaju potencijal da ponovo „procvetaju“, iako su do nedavno zvrjala skoro napuštena, posebno sa ponovnim ulaganjem u njihovu infrastrukturu.

Upravo zato se u njih doseljavaju mladi ljudi, koji započinju porodičnu proizvodnju, a svoje organske proizvode plasiraju na tržišta velikih gradova.

Kako piše portal ilovezrenjanin.com, Lukino selo predstavlja odličan primer pozitivne prakse ponovnog oživljavanja vojvođanskih ruralnih sredina, jer u ovom mestu nema više placeva koji su raspoloživi za prodaju.

Inače, u ovom selu je rođen čuveni vojvođanski muzičar i vođa tamburaške bande sa Petrovaradina, Janika Balaž.

Gradonačelnik Salapura, nakon radnog sastanka i posete poljoprivrednom gazdinstvu Tiri, rekao je da u ovom selu, uprkos njegovoj veličini, postoji energija u mesnoj zajednici i vlada duh zajedništva.

– Ono što je interesantno jeste da ovde nema slobodnih placeva na prodaju, selo je na jako lepoj lokaciji, ima i ozbiljan turistički potencijal, ali je prevashodna delatnost meštana ipak poljoprivreda, povrtarstvo, voćarstvo. U poseti gazdinstvu Tiri videli smo i čuli da se bave proizvodnjom povrća na 10 hektara, da svu robu plasiraju na beogradskoj pijaci i ovakva porodična gazdinstva su, ponavljam, šansa za svako naseljeno mesto – kazao je gradonačelnik i osvrnuo se na realizovane investicije.

– U prethodnom periodu regulisali smo problem divlje deponije na ulazu u selo i pre nekoliko dana završili asfaltiranje glavne ulice, u dužini od 600 metara i vrednosti investicije od preko 3 miliona dinara. Osnovni problemi se i tiču komunalne infrastrukture, bezbednosti u saobraćaju, o čemu smo razgovarali i gde se moraju preduzeti određene radnje u administrativnom smislu i predvideti budžetska sredstva za naredni period – rekao je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta MZ Lukino Selo Jožef Bakoš istakao je odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i izrazio zadovoljstvo zbog rešenih problema i razumevanja od strane gradske uprave za potrebe meštana.

– Mnogo nam znači obnovljen put kroz selo i sanirana deponija, koja dugo nije čišćena i proširila se nadomak sela. Pozitivno je što ima doseljavanja u mesto, kupljena je i jedna kuća u okviru podsticaja koje daje država, u koju je doseljena porodica sa više dece i drago nam je što ima znakova da se selo oporavlja – navodi Bakoš.

Šansu za život na selu i porodičnu proizvodnju od koje ostvaruju egzistenciju našli su i Andraš i Nevena Tiri, proizvođači karfiola i brokolija. Nevena Tiri kaže da su unapredili proizvodnju zahvaljujući regresiranoj nabavci mehanizacije i opreme, a robu uspešno plasiraju na beogradsko tržište.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Foto: Screenshot / Youtube / RTV Santos Zrenjanin

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB