петак
септембар, 29

Vojvođansko selo doživelo procvat, nema više slobodnih placeva na prodaju

Predstavljena u:

Sve više ljudi se odlučuje da pobegne od gradske vreve i zagađenja i spas potraži u seoskim sredinama gde život teče nekim mirnijim tokom.

Brojna sela u Vojvodini imaju potencijal da ponovo „procvetaju“, iako su do nedavno zvrjala skoro napuštena, posebno sa ponovnim ulaganjem u njihovu infrastrukturu.

Upravo zato se u njih doseljavaju mladi ljudi, koji započinju porodičnu proizvodnju, a svoje organske proizvode plasiraju na tržišta velikih gradova.

Kako piše portal ilovezrenjanin.com, Lukino selo predstavlja odličan primer pozitivne prakse ponovnog oživljavanja vojvođanskih ruralnih sredina, jer u ovom mestu nema više placeva koji su raspoloživi za prodaju.

Inače, u ovom selu je rođen čuveni vojvođanski muzičar i vođa tamburaške bande sa Petrovaradina, Janika Balaž.

Gradonačelnik Salapura, nakon radnog sastanka i posete poljoprivrednom gazdinstvu Tiri, rekao je da u ovom selu, uprkos njegovoj veličini, postoji energija u mesnoj zajednici i vlada duh zajedništva.

– Ono što je interesantno jeste da ovde nema slobodnih placeva na prodaju, selo je na jako lepoj lokaciji, ima i ozbiljan turistički potencijal, ali je prevashodna delatnost meštana ipak poljoprivreda, povrtarstvo, voćarstvo. U poseti gazdinstvu Tiri videli smo i čuli da se bave proizvodnjom povrća na 10 hektara, da svu robu plasiraju na beogradskoj pijaci i ovakva porodična gazdinstva su, ponavljam, šansa za svako naseljeno mesto – kazao je gradonačelnik i osvrnuo se na realizovane investicije.

– U prethodnom periodu regulisali smo problem divlje deponije na ulazu u selo i pre nekoliko dana završili asfaltiranje glavne ulice, u dužini od 600 metara i vrednosti investicije od preko 3 miliona dinara. Osnovni problemi se i tiču komunalne infrastrukture, bezbednosti u saobraćaju, o čemu smo razgovarali i gde se moraju preduzeti određene radnje u administrativnom smislu i predvideti budžetska sredstva za naredni period – rekao je gradonačelnik Salapura.

Predsednik Saveta MZ Lukino Selo Jožef Bakoš istakao je odličnu saradnju s lokalnom samoupravom i izrazio zadovoljstvo zbog rešenih problema i razumevanja od strane gradske uprave za potrebe meštana.

– Mnogo nam znači obnovljen put kroz selo i sanirana deponija, koja dugo nije čišćena i proširila se nadomak sela. Pozitivno je što ima doseljavanja u mesto, kupljena je i jedna kuća u okviru podsticaja koje daje država, u koju je doseljena porodica sa više dece i drago nam je što ima znakova da se selo oporavlja – navodi Bakoš.

Šansu za život na selu i porodičnu proizvodnju od koje ostvaruju egzistenciju našli su i Andraš i Nevena Tiri, proizvođači karfiola i brokolija. Nevena Tiri kaže da su unapredili proizvodnju zahvaljujući regresiranoj nabavci mehanizacije i opreme, a robu uspešno plasiraju na beogradsko tržište.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Foto: Screenshot / Youtube / RTV Santos Zrenjanin

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Aleksandar Šapić: Podnosim formalnu ostavku, ali nastavljam posvećeno i...

Upravo sam podneo formalnu ostavku na mesto gradonačelnika grada Beograda, kako bi počeli da se stvaraju pravni...

(FOTO) Na severu Kosova i Metohije nastavljena prekomerna demonstracija...

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je da je jutros na severu Kosova i...

Uhapšen muškarac u Kruševcu zbog teške saobraćajne nesreće sa...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kruševcu uhapsili su U. M. (1992) iz okoline ovog grada zbog postojanja...

„Radost Evrope” od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Međunarodni susret dece Evrope „Radost Evrope” održaće se 54. put od 2. do 5. oktobra pod sloganom...

Nikodijević: Beograd postavio visoke standarde u organizaciji velikih sportskih...

Beograd je grad sporta i vodeći grad u Jugoistočnoj Evropi kada su u pitanju organizacije sportskih događaja...

Šapić: Građani dobili mesto gde konačno mogu dostojanstveno da...

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas novoizgrađeno groblje za kućne ljubimce u Bloku 51 i tom...
FB