Apokaliptični prizori na jezerima Vojvodine i Mađarske – mozemo li da ih sačuvamo?

Jezera koja su presušila, kaktusi koji rastu na nekadašnjem dnu reka i spaljeni usevi – to nije apokaliptična slika budućnosti, već sadašnjost. Zbog nedovoljno padavina u poslednjih nekoliko nedelja nestala su dva jezera u Mađarskoj, dok preko granice, kod Sombora, u to malo vode koja je preostala u Čonopljanskom jezeru, plutaju uginule ribe, pise euronews.rs.

Prošlo je pet godina otkad je nivo vode jezera u Čonoplji dosezao višegodišnji prosek. Jezero je postepeno nestajalo, da bi ovog leta dostiglo nivo ekološke katastrofe, a zbog nestanka vode, urušen je i ceo ekosistem. Čaplje, srne, divlje patke i zaštićene vrste ptica će najverovatnije nestati zajedno sa ovim jezerom.

„Pokušali smo da pokucamo na sva vrata. Od Ministarstva ekologije, korisnika ovog jezera, drugih korisnika, opštine, ali nigde nismo bili do kraja saslušani i niko nije reagovao na naš apel da će do ovoga doći ako se nešto ne preduzme“, rekao je za Euronews Srbija Dane Radaković iz Ribolovačkog udruženja „Šaran“.

Umesto odgovora došlo je ono na šta upozoravaju već pola decenije – najsušnija godina od 2012. i skoro potpuni nestanak značajne ribolovačke destinacije, na kojoj su se održavala i nacionalna izborna takmičenja za svetsko prvenstvo. 

Igor Kolaković, JVP „Vode Vojvodine“ ističe da treba da se izgradi jedan krak kanalske mreže zajedno sa objektima, koji bi gurao vodu do Čonopljanskog jezera i desno na ostala jezera koja se nalaze kod Moravice.

Ipak, dele nas verovatno godine i najmanje četiri i po milijarde dinara od realizacije tog projekta. Današnja slika Čonopljanskog jezera, u kojoj se ogleda realnost klimatskih promena s jedne, i sporost i nemar institucija s druge strane, govori da vremena više nema.

Tekst citajte na: euronews.rs

foto: euronews.rs