четвртак
септембар, 28

Potvrđeno strateško partnerstvo Srbije i Egipta

Predstavljena u:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Egipta Abdel Fatah al Sisi potpisali su danas Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva između Republike Srbije i Arapske Republike Egipat.

U prisustvu dvojice predsednika, potpisano je još 12 sporazuma o saradnji, među kojima i Program saradnje između Vlade Srbije i Vlade Egipta, koji su potpisali prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i egipatski ministar spoljnih poslova Samih Šukri.

Ružić i Šukri potpisali su i Izvršni program u oblasti obrazovanja između dve vlade.

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju između vlada dveju zemalja o saradnji u oblasti poljoprivrede.

Program saradnje u oblasti kulture i umetnosti između egipatske i srpske vlade potpisali su potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar Šukri, kao i Memorandum o razumevanju između Filmskog centra Srbije i Egipatskog filmskog centra Ministarstva kulture Egipta.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva zaštite životne sredine Srbije i Ministarstva životne sredine Egipta o saradnji u oblasti životne sredine potpisali su ministar Šukri i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Memorandum o razumevanju o međusobnom ukidanju viza za nosioce diplomatskih, službenih i specijalnih pasoša potpisali su šefovi diplomatija dveju zemalja Nikola Selaković i Samih Šukri.

Generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i ministar Šukri potpisali su Memorandum o razumevanju o saradnji Radio-televizije Srbije i Nacionalne medijske uprave Egipta, dok su direktorka Muzeja afričke umetnosti u Beogradu Marija Aleksić i ministar Šukri potpisali Memorandum o saradnji između Muzeja u Beogradu i Nacionalnog muzeja egipatske civilizacije u Kairu.

Memorandum o razumevanju o saradnji Razvojne agencije Srbije i Uprave slobodnih zona – GAFI o jačanju bilateralnih investicionih odnosa potpisali su direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić i ministar Šukri, a njih dvojica stavili su i paraf i na Memorandum o razumevanju između RAS-a i Agencije za mala i srednja preduzeća Egipta.

Direktorka Instituta za standardizaciju Srbije Tatjana Bojanić i egipatska ministarka trgovine i industrije Nevin Gamea potpisali su Memorandum o razumevanju između Instituta za standardizaciju Srbije i Egipatske organizacije za standardizaciju i kvalitet (EOC) – „Saradnja u oblasti standardizacije i informisanja“.

Vučić je prethodno Al Sisiju uručio Orden Republike Srbije na lenti za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Srbije i Arapske Republike Egipat.

Pre toga, održan je tet-a-tet sastanak predsednika dveju zemalja, po čijem su se završetku sastale i delegacije Srbije i Egipta.

Autor: Tanjug

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB