Na pragu špica letnje sezone, 40 odsto manje gostiju u Budvi

Na pragu špica letnje sezone, Budva se ne može pohvaliti punom popunjenošću kreveta u hotelima i privatnim smeštajima. U Ugostiteljskom društvu kažu da je u stvarnosti gostiju 40 odsto manje, pise bizlife.rs.
I dok se očekivalo da početak jula obeleže kolone automobila koji dolaze sa gostima na odmor, umesto da se traži krevet više, u metropoli turizma, prema zvaničnim podacima Turističke organizacije Budve, prošle sedmice gostiju je bilo skoro za petinu manje nego početkom jula prošle godine.

Turistički zvaničnici u intervjuu “Vijestima” ističu da je jedan od glavnih problema loše sezone to što Crna Gora nije uspela da nadoknadi goste iz Ukrajine i Rusije, koji su prošle godine dominirali, sa drugih tržišta.

Manji broj gostiju iz regiona je i zbog toga što su neke destinacije koje su prošle godine bile zatvorene zbog pandemije sada otvorene, pa gosti iz bivših jugoslovenskih republika odlaze u komšiluk na letovanje.

Od Jaza do Buljarica, prema zvaničnim podacima, boravi 26.432 gosta, što je 19 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Loša popunjenost u odnosu na prošlo leto zabeležena je i u hotelima i privatnim smeštajima.

Tako, kako se navodi u izveštaju TO Budva, u hotelima odmara 11.130 gostiju, ili 15 odsto manje nego početkom jula prošle godine. Popunjenost privatnog smeštaja je još lošija, čak 23 odsto manja nego prošle godine, pa je u ovoj vrsti smeštaja prijavljeno 14.478 gostiju.

Tekst citajte na> bizlife.rs.

foto> NEWS1.RS