Osuda napada na prostorije „Žena u crnom“ u Beogradu

Neformalna grupa „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ osudila je 13. jula napad na prostorije organizacije „Žene u Crnom“ koji se desio 12. jula u Beogradu, pise slobodnaevropa.org.

Kako su naveli u saopštenju, napad na „Žene u crnom“ desio se zbog njihovog „hrabrog i doslednog otpora ratnim politikama i zločinima, nakon što su učestvovale u akciji Dana sećanja na žrtve genocida u Srebrenici“.

„Pored ‘Rusa, Ukrajinaca, Belorusa i Srba zajedno protiv rata’, „Žene u crnom’ su jedina organizacija u Srbiji koja je od prvog dana javno protestovala protiv zločinačke agresije na Ukrajinu, uprkos opštoj ravnodušnosti ili čak otvorenoj podršci toj jednostranoj agresiji“, naveli su iz te neformalne organizacije.

Pored najoštrije osude napada, „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“ zahtevaju neodložnu policijsku istragu i kažnjavanje počinilaca.

„Nekažnjeno napadanje neistomišljenika je put ka diktaturi i ratu, kao što jasno vidimo na primeru Putinove Rusije, gde je sve počelo od sličnih napada na neistomišljenike. Prvo napadaju neistomišljenike, potom ih tuku, zatim ih truju i hapse a onda započinju rat“, naveli su u saopštenju.

Celi tekst na> slobodnaevropa.org

Foto> slobodnaevropa.org