петак
март, 31

BDP u prvom kvartalu ove godine iznosio 4,5 odsto

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predsedavala je danas zajedničkoj sednici Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i Komisije za kapitalne investicije.

Tom prilikom su analizirani postignuti rezultati u privrednim oblastima u prvom kvartalu 2022. godine koje utiču na BDP i razmatrani koraci koje treba preduzeti kako bi rezultati u svim sektorima do kraja godine bili zadovoljavajući.

Na sednici je istaknuto da je u prvom kvartalu BDP iznosio 4,5 odsto, a da su predviđanja za drugi kvartal četiri odsto, dok se pad inflacije očekuje u julu.

Premijerka je informisana o tome da je u oblasti poljoprivrede u toku žetva pšenice, da se očekuje nešto manji prinos u odnosu na prošlu godinu zbog dugotrajne suše koja je vladala, da su kukuruz i suncokret u dobrom stanju, a da se istovremeno radi na otvaranju novih tržišta za izvoz voća i povrća.

Situacija u oblasti saobraćaja je značajno bolja i tu se beleži rast prometa u svim segmentima, posebno u železničkom. Istovremeno, vodni i avio saobraćaj postižu značajnije rezultate u odnosu na prethodni period.

U oblasti zaštite životne sredine, početkom septembra će biti raspisani tenderi za izgradnju prvih osam postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, što je od izuzetne važnosti za poboljšanje kvaliteta života građana.

Kada je reč o kapitalnim investicijama, u toku je realizacija najvažnijih projekata, među kojima su oni u saobraćajnoj infrastrukturi, kao i izgradnja gasnog interkonektora sa Bugarskom.

izvor>Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

(FOTO) Uhapšen osumnjičeni za krijumčarenje

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Odeljenja za borbu protiv korupcije i Uprave granične policije, u saradnji sa...

Horor u Zrenjaninu: Tela muža i žene pronađena u...

Dva tela u fazi raspadanja pronađena su sinoć u Zrenjaninu, a prema prvim informacijama sumnja se da...

Mini venčanica Ruskinje Maine koja se udala u Srbiji...

Svaka žena na dan svog venčanja želi da izgleda i da se oseća posebno, a venčanica je...

Kada joj priđe muškarac, počinje da se brani i...

Devojčica (8) koju je otac Uroš Pašajlić godinama držao zatočenu u štrokavom stanu i kadi na Zvezdari...

Vlada usvojila više zakonskih predloga i odluka

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima...

Nastavak jačanja kapaciteta Vojske Srbije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je danas obilazak Raškog upravnog okruga posetom...
FB