уторак
март, 21

Potpisan sporazum o izgradnji auto-puta Beograd – Temišvar

Predstavljena u:

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihai Grindeanu potpisali su sinoć u Temišvaru Sporazum između vlada dveju zemalja o izgradnji auto-puta Beograd – Temišvar.

Momirović je, nakon potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju detalja za povezivanje auto-puta Beograd – Vatin (Srbija) i auto-puta Temišvar – Moravica (Rumunija), naglasio da putevi grade još snažnija prijateljstva i obezbeđuju bolji kvalitet života.

On je istakao da će izgradnjom novog modernog auto-puta od Beograda do Temišvara, ova dva grada biti udaljena na samo sat vremena vožnje, dodavši da je reč o strateški važnom koridoru za obe države.

Ministar je iskazao zahvalnost Rumuniji na podršci evropskom putu Srbije, poručivši da ta zemlja u Vladi Srbije ima stabilnog partnera i da je naša strateška odluka da ovaj projekat izvedemo do kraja.

Momirović je, takođe, izrazio veliku zahvalnost jer Srbija u Rumuniji ima snažnog partnera, kada je reč o podršci principima međunarodnog prava i teritorijalnom integritetu naše zemlje.

Grindeanu je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma od velikog značaja za obe države, podsetivši da je 2016. godine postojala inicijativa za potpisivanje ovog dokumenta, ali da tada rumunska strana ovaj projekat nije smatrala prioritetnim.

Ponovo smo pokrenuli inicijativu i u ovom momentu se izvode studije izvodljivosti koje će biti završene na jesen. Verujem da će se tokom naredne godine odlučiti ko će graditi auto-put, a reč je o evropskom finansiranju, naveo je on.

Ugovorne strane će uspostaviti vezu između dve države direktnim povezivanjem auto-puta Beograd – Vatin (državna granica), koji će biti dugačak 65 kilometara sa srpske strane i sa rumunske strane auto-put Temišvar – Moravica (državna granica), dužine približno 78 kilometara.

Dva auto-puta će prolaziti kroz zajedničku državnu granicu i međusobno se povezivati, poštujući karakteristike koje obezbeđuju bezbednost i sigurnost drumskog saobraćaja. Na spoju dva auto-puta, ugovorne strane će izgraditi (operacionalizovati) granične prelaze na teritoriji dveju država.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

FOTO-„Godinama me proziva na ružan i perfidan način“: Ceca...

Dragana Mirković i Ceca Ražnatović već izvesno vreme su u estradnom ratu, koji je svoju kulminaciju imao...

Еuronews.rs: Kancelarije u Beogradu najskuplje u regionu

Potražnja za poslovnim prostorom u Srbiji, a naročito u Beogradu prošle godine je "eksplodirala". Dolazak ruskih i ukrajinskih...

Srbija obeležava Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Vlade Republike Srbije saopštilo je da se danas...

Glumica završila na psihijatriji: Potpuno gola lutala ulicama, pa...

Glumica Amanda Bajns zadržana je na psihijatrijskom odeljenju nakon što je pronađena kako se potpuno gola šeta...

Nevenka hranila mačke blizu zgrade i sad mora da...

Nevenka Ristović (70) iz Pule kažnjena je sa 132 evra jer je hranila mačke ispred svoje zgrade....

Za povećanje subvencija u poljoprivredi 60 milijardi dinara

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je danas da je država...
FB