недеља
март, 26

EBRD važan partner u procesu energetske tranzicije

Predstavljena u:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa delegacijom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investicijama u projekte obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji.

Mihajlović je podsetila na to da je Ministarstvo donelo moderan zakonski okvir i da priprema dva važna starteška dokumenta – nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike, te da je saradnja sa EBRD značajna u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa.

Sa EBRD-om imamo dobru saradnju i verujem da ćemo tako i nastaviti, ocenila je ona i napomenula da trenutna vrednost naših zajedničkih projekata iznosi 360 miliona evra.

Naš najvažniji zadatak tiče se promene energetskog miksa i kako da više koristimo druge vidove energije, pre svega OIE, kako bismo postigli karbonsku neutralnost do 2050. godine. Partnerstvo i podrška EBRD-a u tom procesu su nam veoma važni, poručila je potpredsednica Vlade.

Ona je dodala i da su za Srbiju od posebnog značaja tri gasna interkonektora – sa Bugarskom, koji se već gradi, kao i planirane interkonekcije sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom.

Potpredsednik EBRD Alen Piju rekao je da je zakonski okvir u energetici unapređen, ali da očigledno postoji i određen otpor promenama, te da je posebno važna uloga EPS-a u razvoju OIE.

Ako uspete da privučete u Srbiju najveće svetske investitore, tog trenutka energetski sektor će početi da se razvija velikom brzinom. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, imamo veliki broj projekata i važno je da ih proširimo na celu Srbiju. Želimo da pomognemo i kada je reč o gasnoj diverzifikaciji, poručio je Piju.

Na sastanku je bilo reči i o povećanju kapaciteta domaćinstava za proizvodnju solarne energije, imajući u vidu da su procedure pojednostavljene i da postoji velika zainteresovanost i kod privrede i kod građana za postavljanje solarnih panela.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Jovana (22) studira arhitekturu i vozi kamion, a kada...

Umesto da se igra sa lutkicama kao i njene vršnjakinje, Jovana Mitrović (22) iz Beograda je kao...

(FOTO) Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu...

Neverovatna scena sinoć na Gradini: Carinici otvorili haubu automobila i ugledali ženu sakrivenu između motora i hladnjaka!? ...

VIDEO Blam najprovokativnije voditeljke: Pala usred emisije, videlo se...

Zasigurno najprovokativnija, a za mnoge i najlepša voditeljka doživela je blam karijere. Ipak, i tada je uspela...

Danas živi u luksuzu i jedna je od naših...

Ovo je iznenadilo mnoge. Pevačica Jana Todorović jedna je od najtraženijih na brojnim privatnim veseljima, a mnogi je...

Prilikom pretresa stana osumnjičenog pronađeno više od 950 gr...

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kraljevu uhapsili su S. B. (1995) iz Kraljeva zbog postojanja osnova sumnje...

(VIDEO)Đorđe Đoković u suzama, mama Dijana ga teši: Noletovog...

Emotivni dani za porodicu Đoković. Saška i Đorđe Đoković pre nekoliko dana su postali roditelji dečaka Aleksandra, a...
FB