Vesić i Hil otkrili spomen-ploču američkom diplomati i ambasadoru Džordžu F. Kenanu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil svečano su danas otkrili spomen-ploču Džordžu F. Kenanu, istaknutom američkom diplomati i ambasadoru u Jugoslaviji u periodu od 1961. do 1963. godine.

Tabla na zdanju nekadašnje Ambasade SAD u Ulici kneza Miloša broj 50 postavljena je na inicijativu Gorana Vesića, a svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Kristofer Kenan, sin Džordža Kenana.

Vesić je istakao da Džordž Kenan nije običan ambasador jer je, kako je naglasio, kreirao sudbinu Jugoslavije drugačiju od one koja joj je bila namenjena posle Drugog svetskog rata.

– Reč je o jednom od najznačajnijih američkih diplomata i jednom od autora obnove Evrope posle Drugog svetskog rata. Svakako je najzaslužniji što je tadašnja Jugoslavija dobijala veliku pomoć od SAD. Džordž Kenan je uspeo da promeni živote mnogih generacija u posleratnoj Jugoslaviji jer su mnogi mladi ljudi počeli da odrastaju na zapadnoj kulturi i vrednostima, a studenti da dobijaju stipendije i školuju se na američkim univerzitetima – kazao je Vesić.

Vesić je podsetio da je Kenan bio direktno imenovan od tadašnjeg američkog predsednika Kenedija.

– Za kratko vreme koje je proveo u Beogradu i za sve što je učinio za našu zemlju i grad dugujemo mu veliko hvala. Mi smo generacija koja zna da zahvali ovom divnom čoveku. Kenan je Amerikanac čiji rad pripada američkoj diplomatiji i istoriji, ali današnjim činom on je postao i Srbin, a mi smo veoma srećni zbog toga – naveo je Vesić.

Posebnu dobrodošlicu poželeo je sinu istaknutog diplomate Kristoferu Kenanu, koji je ovim povodom došao u Beograd posle 59 godina.

Ambasador Hil je zahvalio Goranu Vesiću na inicijativi i pridružio se dobrodošlici sinu Džordža Kenana.

– Svi mi koji smo imali privilegiju da služimo u diplomatiji Amerike svesni smo doprinosa Džordža Kenana i onoga što je učinio za našu zemlju, kao i za odnose naše zemlje sa zemljama širom sveta. Posebno mi koji smo imali čast da služimo u Američkoj ambasadi u Beogradu, da sledimo njegov put i idemo njegovim stopama – kazao je Hil.

On je istakao da nijedan drugi diplomata nije ostavio tako dubok trag u formiranju kursa američke diplomatije, posebno za zemlje poput Jugoslavije za koje je, ponovio je Vesićeve reči, već bio pripremljen neki drugi plan.

– Iskreno se nadam da će Beograđani i drugi prolaznici biti svesni da je jedan od najvećih američkih diplomata bio na ovom mestu, da je na ovom mestu radio i ostavio dubok trag iza sebe, te da će oni u svemu tome pronaći inspiraciju i za svoje delovanje – zaključio ambasador Hil.

Kristofer Kenan je na srpskom istakao da je veoma zadovoljan da je ponovo u Beogradu i da prisustvuje otkrivanju spomen-ploče njegovom ocu.

– Moj otac bio bi duboko dirnut ovim priznanjem i ovom počašću. Boravak u Beogradu ostao mu je u lepom sećanju. Kada je predsednik Kenedi ponudio mome ocu da bira ambasadorsko mesto u Poljskoj ili Jugoslaviji, on je odabrao Jugoslaviju. Takođe je za vreme svog mandata provodio mnogo vremena sa predsednikom Titom, koga je mnogo cenio – rekao je Kenan.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Beograda, Narodne skupštine Republike Srbije, te predstavnici ambasada SAD i Izraela u Beogradu.

izvor>beograd.rs

foto>beograd.rs