Izgradnjom Dunavskog koridora do ekonomskog napretka istočne Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović izjavio je danas da će brza saobraćajnica Požarevac–Veliko Gradište–Golubac potpuno promeniti saobraćajnu komunikaciju u ovom delu naše zemlje, što će rezultirati novim investicijama u turizmu i industriji.

Momirović je nakon obilaska radova rekao da je ovo jedan od najvažnijih projekata koji Vlada trenutno sprovodi jer se završetkom ove brze saobraćajnice i spajanjem Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca sa Koridorom 10 otvara potpuno nova perspektiva za sve građane na istoku zemlje.

Obilasku radova prisustvovali su i kineski predstavnici izvođača radova, kao i direktor „Koridora Srbije“ Aleksandar Antić, koji je detaljno pojasnio plan daljeg izvođenja radova.

Antić je ukazao na to da su timovi ovog preduzeća neprestano na terenu i, između ostalog, rešavaju pitanje eksproprijacije, navodeći da je na prvom delu deonice rešeno 70 odsto eksproprijacije, na drugom delu 60 odsto, dok se na trećem delu deonice rešilo već 90 odsto eksproprijacije.

Ukupna dužina brze saobraćajnice Požarevac–Golubac iznosi 68 kilometara, a planom izgradnje predviđeno je da prvi deo trase počinje od postojeće petlje „Požarevac” na auto-putu Beograd–Niš i pruža se duž postojećeg državnog puta IB reda broj 33 do Požarevca (početak obilaznice) u dužini od 23 kilometra, gde se trenutno izvode radovi na dužini od 5,5 kilometara.

Drugi deo brze saobraćajnice predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja naselja (obilaznica oko Požarevca) i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta IB reda broj 34, u dužini od 23 kilometra.

Poddeonica 3 nastavlja se na drugi deo brze saobraćajnice i takođe predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja naselja i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta IB reda broj 34 do naselja Golubac, u dužini od 22 kilometra.

Na deonici od Velikog Gradišta do Golubca trenutno se izvode najinenzivniji radovi sa otvorenom trasom od 15 kilometara, a uskoro se očekuje i intenziviranje radova na deonici od Požarevca do Velikog Gradišta.

Projekat je vredan 305 miliona evra, a ugovor je potpisan sa kineskom kompanijom „China Shandong International“, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

izvor> Vlada

foto> Vlada