Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Niz incidenata prema Srbima na Kosmetu u poslednja 24 časa

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije saopštila je danas da se parohijski dom Crkve Svetog arhangela Gavrila u povratničkom selu Osojane našao prethodne noći na meti razbojnika koji su pokušali da provale u ovaj objekat.

Njihov naum primetio je mesni paroh koji ih je sprečio u tome.

Do pljačke ovog objekta dolazi uoči dana kada vernici obeležavaju veliki pravoslavni praznik Svete Trojice, a pomenuti parohijski dom već se nalazio na meti vandala i razbojnika, ali nažalost počinioci nisu privedeni pravdi.

Ovo je treći u nizu zabeleženih incidenata prema Srbima na prostoru Kosova i Metohije za poslednja 24 časa. Prethodno su opljačkane dve srpske prodavnice u Velikoj Hoči, a raseljenim vernicima je zabranjeno da prisustvuju slavi u Mušutištu.

Ova serija napada i incidenata pokazuje da je po sredi novi talas etnički motivisane netrpeljivosti prema Srbima i svemu srpskom na Kosmetu i da je bezbednosna situacija u pokrajini na velikom ispitu koji treba da položi međunarodna zajednica i izdejstvuje da pravo i pravda u pokrajini budu primenjeni i kada su Srbi u pitanju.

Ako Srbi ne mogu da obeleže slavu, ako im se pljačka imovina i time ugrožava egzistencija i skrnave njihove svetinje, to pali dodatni alarm o ugroženosti srpskog naroda koji živi južno od Ibra i obaveza je međunarodne zajednice da zid ćutanja zamene konkretne akcije i dela.

Kancelarija podseća na to da su u noći između petka i subote obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči vlasnika Miroslava Lukića i Bojana Pavlovića.

Tom prilikom su ukradene kase sa novcem i gotovo sva vrednija roba iz njih, a slučaj je prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj.

Reč je nesumnjivo o još jednom ekonomskom udaru na Srbe koji žive u ovoj enklavi u Metohiji i koji se u veoma teškim uslovima trude da prežive, jer su im ove prodavnice bile značajan izvor prihoda. Zbog toga im je na ovaj način ugrožena i egzistencija.

Ovaj slučaj ne sme ostati samo crtica u izveštaju lokalne policije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju insistira na tome da se počinioci ovog nedela kazne i adekvatno sankcionišu, jer samo tako ovakva dela mogu biti sprečena u budućnosti.

Srbi i njihova imovina na Kosmetu učestalo su mete kriminalaca i ekstremista u pokrajini upravo jer ne postoji politička volja u Prištini da se takvom delovanju stane na put, već se, naprotiv, takve akcije podstiču neodgovornim i zapaljivim izjavama albanskih političara.

Takođe, grupi od 50 vernika, Srbima raseljenim sa prostora opštine Suva Reka zabranjeno je da u nedelju prisustvuju manastirskoj slavi, prazniku Svete Trojice u Mušutištu.

Predstavnici Privremenog organa i orgnizatori puta su uredno, još 8. juna, obavestili pripadnike Kosovske policije da grupa raseljenih vernika želi da u Mušutištu 12. juna obeleži hramovnu slavu i prisustvuje sečenju slavskog kolača na ostacima i razvalinama Crkve Svete Trojice.

Međutim, stigao je negativni zahtev na njihovu molbu da im policija pruži bezbednosnu podršku bez koje je nemoguća realizacija puta u ovoj čisto albanskoj sredini i oni su tako onemogućeni da posete svoju postojbinu i prisustvuju slavi, što su godinama unazad činili.

Za raseljene Srbe koji su do 1999. godine živeli u Suvoj Reci, a koju su ne svojom voljom morali da napuste, obilazak ostataka hrama i prisustvo na hramovnoj slavi predstavlja veliko duhovno okrepljenje.

Ovakav gest predstavnika Prištine jasno pokazuje da Srbi nisu dobrodošli na prostor Kosova i Metohije ni slavu da obeleže i grobove da posete, a kamo li da im se garantuje bezbedan povratak u etnički očišćenim sredinama.

Kome smetaju vernici i hodočasnici i za koga oni predstavljaju opasnost? Reč je o još jednom teroru i iživljavanju Aljbina Kurtija preko njegovih poluga vlasti u Prištini koji ne želi da na Kosmetu bude niti jednog Srbina.

Koliko god se Beograd trudio da gradi mostove saradnje, ovakav odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema preostalim Srbima ili povratnicima to obesmišljava i u temeljima potkopava, dodaje se u saopštenju.