Vozači od danas ovu stvar moraju da imaju kada je temperatura ispod 7 stepeni: Spisak obavezne opreme za sneg

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća vozače na zakonsku obavezu da vozilo mora da ima postavljene pneumatike za zimsku upotrebu u periodu od danas, 1. novembra do 1. aprila, ukoliko je na kolovozu sneg, led ili poledica.

– Pneumatici za zimsku upotrebu su preporučljivi i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni. Na ovim temperaturama, pneumatici za letnju upotrebu gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje. Njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju pneumatici za zimsku upotrebu – objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Na pneumaticima za zimsku upotrebu dubina gazećeg sloja (šara pneumatika) mora biti minimum 4 milimetara.

– Šare pneumatika za zimsku upotrebu su tako oblikovane da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu „akvaplaninga”. Veća dubina kanala na šarama pneumatika za zimu glavni je razlog zašto čak i najjeftiniji pneumatici za zimsku upotrebu imaju četiri puta bolje prijanjanje nego pneumatici za letnju upotrebu.

U periodu zamene pneumatika, potrebno je pneumatike za zimsku upotrebu postaviti na sve točkove.

– Postavljanje pneumatika za zimsku upotrebu samo na pogonsku osovinu može bitno uticati na upravljanje i stabilnost vozila. Pneumatike starije od pet godina je potrebno detaljno kontrolisati jednom godišnje, odnosno najbolje je prilikom redovne promene sa letnjih na zimske i obratno – 

Kako se objašnjava, izvan naseljenih mesta, obavezno je u prtljažniku imati lance ili druga sredstva za povećanje trakcije.

– Kada je sneg na kolovozu, lanci se montiraju na pogonske točkove i to na onim saobraćajnicama gde je označena obavezna upotreba. U naseljenim mestima, vozila ne moraju biti opremljena lancima. U zimskoj opremi autobusa i teretnih vozila obavezna je još i lopata za sneg – kažu u Agenciji.

Samo podatak da je klizav kolovoz zbog vremenskih prilika u januaru, novembru i decembru prošle godine uticao na 9 smrtnih ishoda i skoro 250 povreda u saobraćajnim nezgodama, dovoljno govori koliko je važno poštovanje svih saobraćajnih propisa.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je u obavezi da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Apelujemo na vozače da prilagode vožnju uslovima saobraćaja i stanju puta i budu oprezni tokom vožnje, naročito u zimskim uslovima.

(Telegraf.rs)