Raspisani lokalni i parlamentarni izbori za 17. decembar

Lokalne izbore raspisao je predsednik Narodne Skupštine dr Vladimir Orlić u 9.30 sati, dok je vanredne parlamentarne izbore raspisao predsednik države Aleksandar Vučić u 10 časova.

Vučič raspisao vanredne parlamentarne izbore

Vučić je iz Predsedništva rapisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar.

– Na obrazloženi predlog Vlade od 30. oktobra 2023. godine, donosim ukaz o raspuštanju Narodne Skupštine Srbije. Ovaj ukaz stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije. Donosim odluku o raspisivanju izbora za narodne polanike za 17. decembar 2023. godine – rekao je Vučić.

On je dodao da živimo u teškim vremenima i da je neophodno da budemo ujedinjeni.

– Želim svim učesnicima mnogo sreće i uspeha u predstavljanju svojih ideja, a građanima želim da najbolji pobedi. Uveren sam da i ovim izborima učvršćujemo put ka boljoj budućnosti naše zemlje – dodao je on.

Raspisani lokalni izbori za 17. decembar

Predsednik Narodne Skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić raspisao je lokalne izbore za 17. decembar 2023. godine danas u 9.30 sati.

– U skladu sa zakonom o lokalnim izborima i lokalnoj samoupravi raspisani su izbori za odbornike u 65 gradova i opština u Srbiji za 17. decembar. Ova odluka stupa na snagu od objave u Službenom glasniku. Pozivam sve građane i političke aktere da uzmu učešće na ovim izborima. Ne sumnjam da će građani izabrati one najbolje  – poručio je Orlić.

Od trenutka raspisivanja, prema zakonu, kreću da teku svi izborni rokovi.

Kampanja će trajati do 14. decembra u ponoć kada će početi izborna ćutnja. Svi birači, punoletni građani Republike Srbije, moći će da na svojim biračkim mestima glasaju u nedelju 17. decembra od 7 do 20 časova.

Prethodni parlamentarni izbori održani su u Srbiji 3. aprila prošle godine.

(Telegraf.rs)