Počela bečka magija: Petina štandova pripada ugostiteljima, a 75% hrane i piće je organsko

Novembar je u austrijskom glavnom gradu rezervisan za otvaranje božićnih sajmova.

Najlepši trgovi Beča će i ove godine zasijati, i pretvoriti se u čarobne bazare koji će mirisom božićnih kolača, vrelog punča i pečenih badema mamiti brojne posetioce.

Od ukupno 17 božićnih bazara u čitavom gradu, najomiljeniji su oni na trgu ispred gradske većnice, trgu Marije Terezije, vašar ispred dvorca Šenbrun, u centru grada pored katedrale Sv. Stefana i dr.

Vašar na trgu ispred Gradske kuće već je spreman za početak, a svečano otvaranje predviđeno je za 10. novembar u prisustvu gradonačelnika Mihaela Ludviga i predsednika pokrajine Južni Tirol, Arna Kompačera, odakle je ove godine u Beč stigla božićna jelka.

Na trgu je već postavljeno 100 štandova sa raznovrsnom ponudom, domaćim proizvodima, idejama za poklone, suvenirima. Oko 22 odsto štandova su ugostiteljski štandovi sa slatkim i slanim poslasticama, popularnim toplim pićima, poput punča, kuvanog vina i drugih, a najmanje 75 odsto hrane i pića je organskog porekla, od lokalnih proizvođača.

Veliki zabavni park sa panoramskim točkom i atrakcijom u kojoj ogromno svetleće srce lebdi iznad glava posetilaca, ove godine će se pokretati svakih 30 minuta. Dečja kućica, koja je prošle godine bila posebno dobro posećena, ove godine takođe ima svoje mesto u parku i može da primi do 90 posetilaca istovremeno.

– Bečki božićni sajam ima ogroman kulturni, društveni i ekonomski značaj za naš grad. Samo prošle godine tri miliona ljudi posetilo je sajam ispred gradske kuće – rekao je bečki gradonačelnik.

(Telegraf Biznis)