четвртак
септембар, 28

Postignut dogovor sa predstavnicima radnika i sindikata „Fijat Srbija“

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kragujevcu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 zaposlenih biti tehnološki višak.

Brnabić je na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave u Kragujevcu nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika „Fijat Srbija“, navela da je 500 zaposlenih, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno i od 1. jula će dobijati 100 odsto zarade, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje.

Premijerka je ukazala na to da u drugu kategoriju od približno1.000 zaposlenih spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju električnog vozila koje će Stelantis grupa praviti u Kragujevcu.

Ona je napomenula da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Brnabić je dodala da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zainteresovani da rade u inostranstvu.

Premijerka je rekla da su dogovoreni i uslovi za odlazak zaposlenih u inostranstvo – 11 hiljada evra bonus pre polaska, minimalna plata od 800 evra (Slovačka) i 850 evra (Poljska) i bonus od šest hiljada evra po povratku u Srbiju, dok je porodicama obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Prema njenim rečima, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će odrediti visinu otpremnine i poziciju ljudi koji ne žele otpremninu i ne žele da odu u inostranstvo.

Radnu grupu će činiti predstavnici sindikata, zaposlenih, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Vlade Srbije, navela je Brnabić.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja od 2. do 9....

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja počeće u ponedeljak, 2. oktobra, i trajaće do 9. oktobra. Probe će...

(VIDEO) Važna uloga medija u zaustavljanju štetne prakse paljenja...

Ministarstvo zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije uputilo je danas apel medijima da u svom programu nađu...

Ministarstvo unutrašnjih poslova u akciji pomoći Šidu nakon nevremena

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić zajedno sa predsednikom opštine Šid...

Festival srpskih vina u Lazerevcu

Sekretarijat za privredu najavio je Petnaesti festival srpskih vina, koji će se održati 29. septembra, s početkom...

Privremena obustava teretnog prometa na ulazu iz Hrvatske u...

Sjeverozapadne krajeve Srbije, napose Srijem, u subotu navečer pogodilo je snažno nevrijeme i MUP je u nedjelju priopćio...

 Eskalacija nasilja na Kosovu – jedan policajac ubijen, drugi...

Jedan policajac je ubijen, a drugi je ranjen u napadu na jedinicu kosovske policije noćas na ulazu...
FB