среда
март, 29

Postignut dogovor sa predstavnicima radnika i sindikata „Fijat Srbija“

Predstavljena u:

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Kragujevcu da će 1.550 zaposlenih u Fijatovoj fabrici automobila zadržati posao, dok će 500 zaposlenih biti tehnološki višak.

Brnabić je na konferenciji za novinare u zgradi Gradske uprave u Kragujevcu nakon sastanka sa sindikatima i predstavnicima Stelantis grupe čiji je deo fabrika „Fijat Srbija“, navela da je 500 zaposlenih, uključujući sve ranjive kategorije, što znači trudnice, majke s decom, invalide i porodice u procesu vantelesne oplodnje, bezbedno i od 1. jula će dobijati 100 odsto zarade, jer su do sada dobijali 65 odsto, zato što nije bilo značajne proizvodnje.

Premijerka je ukazala na to da u drugu kategoriju od približno1.000 zaposlenih spadaju oni koji su potrebni za proizvodnju električnog vozila koje će Stelantis grupa praviti u Kragujevcu.

Ona je napomenula da će oni od 18 do 24 meseca provesti na radu u Stelantisovim fabrikama u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj, nakon čega im je garantovan povratak na posao u Kragujevcu.

Brnabić je dodala da će oni moći od sutra do kraja juna da se prijavljuju da li su zainteresovani da rade u inostranstvu.

Premijerka je rekla da su dogovoreni i uslovi za odlazak zaposlenih u inostranstvo – 11 hiljada evra bonus pre polaska, minimalna plata od 800 evra (Slovačka) i 850 evra (Poljska) i bonus od šest hiljada evra po povratku u Srbiju, dok je porodicama obezbeđeno zdravstveno osiguranje.

Prema njenim rečima, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će odrediti visinu otpremnine i poziciju ljudi koji ne žele otpremninu i ne žele da odu u inostranstvo.

Radnu grupu će činiti predstavnici sindikata, zaposlenih, Razvojne agencije Srbije (RAS) i Vlade Srbije, navela je Brnabić.

izvor> Vlada

foto> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

SAZNAJEMO Devojčica (8) koju je otac monstrum godinama držao...

Devojčica (8), koju je otac Uroš Pašajlić (37) godinama držao zatočenu u stanu u Mirijevu, trenutno se...

(VIDEO) Otimačina i tuča za jeftine ćevape u Lidlu

Ljubitelji ćevapa napravili su haos u više Lidlovih maloprodajnih objekata po Srbiji, boreći se da dođu do...

Pomoć Srbije Ukrajini u elektro-energetskoj opremi

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je prilikom ispraćanja za Ukrajinu kamiona sa elektro-energetskom opremom iz...

Nastavak pritisaka i progona srpskog naroda na Kosmetu

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije naglasila je da je jučerašnje hapšenje bivšeg srpskog policajca...

„U ISLAMU SAM 4 GODINE, OVO MI JE ČETVRTI...

Dejan Dragojević tokom braka sa Dalilom Dragojević navodno je promenio veru i prešao u islam, a o...

Superjahta zadaje domaći zadatak: Ovo je „olujna ptica“ na...

Turski dizajner jahti, Aras Kazar, predstavio je najnoviji koncept super-jahte u njegovom dizajnerskom portofoliju. Nazvana "Wakíŋyaŋ", po...
FB