Uspela borba Obrenovčana: Postignut dogovor, tona uglja na obali Save biće pomerena

U obrenovačkom naselju Zabrežje građani su večeras održali protest zbog tone uglja istovarenog pred vratima obrenovačkog vodovoda, nadomak Save i izvora vode.

Građani su još na protestu prošlog vikenda zatražili da se ugalj skloni sa obale Save, a kako problem nije rešen ni nakon deset dana, oni su se okupili i večeras.

„Prošle nedelje je bio dogovor da se do današnjeg dana taj ugalj koji je istovaren na obali Save pored vodovoda vrati baržama sa kojima je i dovezen. Do današnjeg dana nije urađeno ništa, sve stoji kao prošle nedelje. Na večerašnjem skupu je doneta odluka da se taj ugalj ipak vozi kamionima jedno dva kilometra kroz naseljeno mesto, da bi se dovezao do elektrane gde i treba da se skladišti“, navodi Đorđe Janjić iz udruženja „Za naš Obrenovac“ za Nova.rs.

Meštani Zabrežja su, pored građana i ostalih delova Obrenovca koji su bili na skupu, doneli odluku da ugalj bude pomeren u roku od osam dana i postigli dogovor sa privatnikom koji je ugalj tu i istovario.

Ono što građane, kako navodi Janjić, brine jeste činjenica da će ugalj, umesto da bude vraćen na barže kojima je tu i dovezen, kako je i obećao predsednik opštine, biti transportovan kamionima.

A s obzirom da nijedan prethodni dogovor o vraćanju uglja nije ispoštovan, meštani su zabrinuti da ni ovaj dogovor neće biti ispunjen.

Podsetimo, ugalj je istovaren bukvalno pred vrata obrenovačkog vodovoda i vodoizvorišta iz kojeg se ceo Obrenovac snabdeva pijaćom vodom.

Janjić je ranije za portal Nova.rs rekao da su u pitanju „planine uglja“, koje su se stvorila za svega nekoliko dana. Problem je, navodi, što na parceli koja nije predviđena da se na njoj nalazi ugalj ne postoje odgovarajući sistemi zaštite, a ovo zemljište nije izolovano.

„Na nekih 70 metara od parcele nalazi se dom zdravlja, na oko 150 metara je osnovna škola, vodovod na 20. Meni jedino logično deluje da se ovo radi ‘na crno’, jer mi nije jasno po kojoj logici bi neko dozvolio ovako nešto“, rekao je naš sagovornik.

nova.rs