Mali Kosta (3) je jedino biće na planeti sa ovom teškom genskom mutacijom: Život sa bolešću koja je bila nerešiva jednačina za srpske lekare

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić saopštila je da je malenom Kosti Leševiću (3) iz Beograda, koji ima jedinstvenu mutaciju gena, odobrena medicinska pratnja koja je neophodna kako bi bezbedno stigao u SAD na dijagnostiku i lečenje u klinici „Mayo“. Njegova majka Nevena za Nova.rs ističe da je putem medija saznala za ovu sjajnu vest, obzirom da je Institut za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ prvobitno odbio njihovu molbu. Kosta je, prema raspoloživim informacijama, jedini na planeti koji ima ovu tešku gensku mutaciju, za lekare je to prava enigma i jednačina sa gomilom nepoznatih, zbog toga ovaj trogodišnjak još nema zvanično potvrđenu dijagnozu.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić istakla je sinoć u jednoj emisiji da je dečacima Kosti i Veljku odobrena medicinska pratnja, za put u SAD.

„Rešenja će dobiti roditelji preko fonda. Za obojicu će biti potreban poseban transport i to će koštati oko 300 hiljada evra“, istakla je Radojević Škodrić.

Kostina mama Nevena ističe za Nova.rs da su dečaku 4. avgusta zakazane analize, te da će se potom ispitivanje proširiti. Dodaje da je porodica finansijski pokrila prvi deo ispitivanja, ali da će posle toga zafaliti sredstava.

Ipak, nema predaje, kaže mama Nevena.

„Niko ne bi rekao da Kosta ima neku bolest. On je normalno razvijeno dete, jako umiljato, samo što nema funkcije. On sedi u kolicima, mi ga vozimo. Puzao je, recimo, stajao uz nameštaj, bio je na trenutak da se pusti da hoda. Bio je normalan razvoj deteta. A onda je dobio kovid. Doktori iz inostranstva sumnjaju da je kovid dodatno poremetio Kostu“, objašnjava Nevena.

nova.rs