петак
март, 31

Donacija EU za izgradnju Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“

Predstavljena u:

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji obišli su danas radove na izgradnji Univerzitetske dečje klinike „Tiršova 2“, koja se finansira delom iz donacije EU, a delom iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Radove na izgradnji nove dečje bolnice sa Vučićem i Varheijem, obišli su i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Gradnja „Tiršove 2“ koštaće 117,2 miliona evra, od čega je za građevinske radove potrebno 95 miliona evra, a ostalo za nabavku opreme.

Donacija EU za gradnju te dečje klinike iznosi 35,7 miliona evra, što je jedna od najvećih donacija koje je Unija odobrila za projekte van sektora transporta i energetike, a druga tranša se obezbeđuje iz zajma Razvojne banke Saveta Evrope.

Prva faza izgradnje dečije klinike Tiršova 2, koja je u toku, započeta je u oktobru prošle godine, a prema najavama, planirano je da klinika u potpunosti bude završena do 2025. godine.

Nova dečija klinika će obuhvatiti 57.000 metara kvadratnih, od kojih je 36.000 kvadratnih metara predviđeno za medicinski prostor sa osam najsavremenijih operacionih sala i 37 kreveta intenzivne nege.

Kompleks je projektovan za ukupno 286 bolničkih kreveta koji će biti raspoređeni u 154 sobe.

Dečja klinika „Tiršova 2“ nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije, u neposrednom okruženju GAK Višegradska i postojeće dečje klinike „Tiršova 1“, a imaće direktan pristup sa auto-puta.

Autor: Fonet

izvor> Vlada

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Potpisan Memorandum o razumevanju između vlade dve zemlje o...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali...

Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i...

Srbija i Severna Makedonija potpisale tri dokumenta o saradnji

Uprisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, danas su u Beogradu...

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...
FB