Životna priča našeg čuvenog glumca

Glumac Dušan Poček rođen je na današnji dan 16. maja 1932. godine.

Domaća publika ga najbolje pamti po ulogama Jezdimira Uskokovića u seriji „Bolji život“, Dragiše Zečevića u „Porodičnom blagu“ i Ilije Pandurovića u „Srećnim ljudima“.

Pored toga, imali smo priliku da ga gledamo u ostvarenjima kao što su „Bokseri idu u raj“, „Ljubav na seoski način“, „Diplomci“, „Kamiondžije“, „Pozorište u kući 2“, „Salaš u Malom Ritu“, „Tesna koža“, „Vruć vetar“, „Šešir profesora Koste Vujića“ i drugim.

Iako je glumio pretežno džangrizave tipove i hipohondre, u stvarnosti je bio potpuno drugačiji.

Naime, malo kome je poznato da je Poček prvo upisao medicinu, ali se pred kraj studija predomislio i upisao Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu.

Kako su pričale mnoge njegove kolege, Dušana su na snimanjima zvali „doktor“ i često su ga pitali za mišljenje kada ima ju neke tegobe. On bi im odgovarao ili: „Nije to ništa“ ili „Nemoj da se zezaš, to može biti opasno, idi lekaru“.

Po završetku Akademije, postao je član Beogradskog dramskog pozorišta, što je bio do penzionisanja. Tu je odigrao niz značajnih uloga, a najpoznatija mu je uloga Jovice Ježa u „Nikoletini Bursaću“, predstavi koja je odigrana preko 400 puta.

Poslednje uloge odigrao je u serijama „Šešir profesora Koste Vujića“ i „Montevideo, Bog te video“. Preminuo je 18. marta 2014. godine u Beogradu.

nova.rs