Srpska Sofija Loren imala je kraljevsko poreklo, opčinila je mnoge, a udala se za slavnog glumca: Pred kraj života doživela je veliku traumu

Legendarna glumica Jelena Žigon rođena je 3. novembra 1933. godine u Beogradu kao Jelena Jovanović.

Prvu značajnu ulogu dobila je 1953. godine u filmu „Opštinsko dete“, a kasnije je ostvarila brojne zapažene uloge u ostvarenjima kao što su „Ljubav i moda“, „Obračun“, „Zvižduk u osam“, „Jutro“, „Lude godine“, „Vruć vetar“, „Ćao inspektore“, „Poslednji krug u Monci“, „Paket aranžman“, „Kraj dinastije Obrenović“, „Seljaci“, „Ravna Gora“ i drugim.

Svakako najzapaženiju ulogu ostvarila je u serijalu „Žikina dinastija“ gde je tumačila ulogu Jelene Todorović, a kako je kasnije sama priznala, mnogi su je dugo oslovljavali ovim prezimenom, budući da su je identifikovali sa likom koji je tumačila.

Jelena je bila unuka Mitra Martinovića, koji je bio crnogorski divizijar, kasnije divizijski general Jugoslovenske vojske, predsednik vlade Kraljevine Crne Gore. Osim toga mnogi ne znaju da je glumica imala i kraljevsko poreklo.

To je jednom prilikom otkrio njen sin Nikola koji je uspešan slikar koji je poznat i u inostranstvu, gde izlaže svoja dela.

„Ja sam poluslovenačkog, polucrnogorsko-srpskog porekla. Prezime Žigon vuče francuske korene. Navodno je neki Žerar Žigon, Napoleonov vojnik, ostao da živi u glavnom gradu Ilirske provincije, Ljubljani. Moja majka je po ocu od Jovanovića iz Bajine Bašte, dok je njena majka od Martinovića sa Cetinja. Bila je u srodstvu sa kraljem Nikolom, po kome sam dobio ime“, ispričao je on svojevremeno.

Pored Nikole, Jelena ima i ćerku Ivanu Žigon, takođe glumicu, a decu je dobila u braku sa kolegom Stevom Žigonom.

Jelena i Stevo upoznali su se 1950. godine, kada je ona imala 17 godina, a on 24 godine. On je tada bio asistent, a ona studentkinja na Akademiji.

„U Stevu sam se zaljubila još sa 17 godina na Akademiji, gde je radio kao asistent. Od onda sam pod njegovom rediteljskom palicom“, ispričala je Jelena na predstavljanju knjige „Tako je govorio Stevo Žigon“.

„Godina 1958. unela je u moj život bitne promene. Oženio sam se Jelenom Jovanović i dobio sina Nikolu, danas cenjenog i intrigantnog slikara. Gospođa Žigon potpisivala se Jelena Jovanović-Žigon. Bilo je dobronamernih koji su taj potpis čitali ovako: Jelena Jovanović minus Žigon“, rekao je Stevo svojevremeno.

„Nisam se naročito istakao u porodičnom životu i pokušao sam da to nadoknadim s Ivanom. A Jelena… I sad joj ovako mator govorim Marčbenksa: ‘Žudim za tobom, ne da bi bila moja u mraku poverenja, već u nespokojstvu žive sumnje koja nanosi rane. I sada je lepa moja Jelena. Au, mnogo je lepa! Mnogi koji su bili zaneseni njenom lepotom, nisu stigli da vide koliko je veliki njen dar. Taj usud prati i Ivanu, mada ona ume da tuče nokautom. I sad kad me pitaju koje sam sve nagrade dobio i koje su mi najdraže, odgovaram: Nagrađen sam Ivanom, Nikolom, Jelenom i Vanom. I unuka mi je mnogo lepa’“, rekao je slavni glumac i reditelj za „Novosti“ mesec dana pred svoju smrt.

nova.rs