FOTO-Spektakl u gradu na Moravi: Čačak zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture 2023

Grad Čačak je večeras i zvanično postao prva Nacionalna prestonica kulture 2023. Na Gradskom trgu održan je multimedijalno-dramski spektakl, pod nazivom „Sve boje slobode“, zasnovan na istorijskim zbivanjima, ličnostima i delima koja su vezana za grad pored Morave.

Svečana ceremonija izvedena je na četiri bine, a u njoj su učestvovali brojni glumci, pevači i kulturni radnici koji su se okupili kako bi ovu manifestaciju učinili spektakularnijom. Bunt, imaginacija i igra su tri priče izvedene u čast grada Čačka, koje se stapaju u jednu.

Prva priča, koja nosi ime „Graditelj“, predstavlja svojevrstan vid bunta, odnosno višegodišnju i viševekovnu borbu za obnovu crkve uprkos rušenjima od strane brojnih osvajača. Ona je inspirisana sudbinom hrama Svete Bogorodice – Gradačke, odnosno Sabornim hramom Vaznesenja Gospodnjeg.

Druga priča „Slikarka“ je predočila sučeljavanja slikarke sa okolinom na intimnom i profesionalnom planu, a inspirisana je životom i umetničkim opusom Nadežde Petrović.

U trećoj priči, imenovanoj kao „Mađioničari, vreme igre“, publika je upoznata sa dva dominantna oblika igre u savremenom svetu – sportom i samim sobom. Ona je produkt karijere košarkaša Radmila Mišovića, ali i filmskog opusa Mlaomira Puriše Đorđevića. Režiju je potpisao Miloš Šarović, a po tekstu Svetislava Jovanova.

U ovoj sjajnoj dramsko-scenskoj izvedbi učestvovali su glimci Narodnog pozorišta Vanja Milačić i Bojan Krivokapić. Oni su na sceni predvodili mlade kolege iz Čačka Unu Đelošević, Nikolu Stankovića, Vladimira Jocovića, Todora Trifunovića i Nenada J. Popovića. Čačane su oduševili i muzički izvođači među kojima su Braća Teofilović, Bilja Krstić, Kralj Čačka, Hor Muzičke škole „Vojislav Vučković“, KUD „Dule Milosavljević“ i drugi.

nova.rs