Brnabić: Veštačka inteligencija važna za budućnost i dalji rast naše zemlje

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Novom Sadu svečanosti i konferenciji koja je organizovana povodom obeležavanja dve godine uspešnog rada Instituta za veštačku inteligenciju (VI).

Čestitajući dve godine rada, Brnabić je istakla da je odluka Srbije da investira u VI bila strateški važna i prava odluka za našu zemlju, za rast i razvoj Srbije i konkurentnost naše privrede.

Srbija je, najviše zbog rasta izvoza IKT usluga, država sa navećim rastom izvoza usluga u Evropi od 2017. do 2022. godine. Izvoz usluga iz Srbije je porastao neverovatnih 112 odsto u ovom periodu, a rast veći od 100 odsto su, na evropskom kontinentu, imali još jedino Irska (108 odsto) i Litvanija (104 odsto).

Procenjuje se da će VI uticati na rast globalnog BDP od preko 15 odsto do 2030. godine. Srbija spremno dečekuje ovaj izazov, rekla je Brnabić.

Premijerka je u obraćanju podsetila na to da smo pre četiri godine usvojili Strategiju za VI, pre dve godine osnovali Institut za VI i pustili u rad superkompjuter za VI, prošle godine postali smo članica Globalnog partnerstva za VI, a ove nedelje će Vlada usvojiti smernice za etičku upotrebu VI.

Ona je dodala da je Srbija jedna od samo 11 država na svetu koja ima programe iz VI u osnovnom i srednjem obrazovanju i jedina koja, osim toga, ima i nove programe u pripremi.

Očekujemo da će ovo dodatno ojačati naš IKT sektor koji je već najbrže rastući sektor naše ekonomije i daleko najveći neto izvoznik, navela je Brnabić

Izvoz IKT prošle godine dostigao je 2,7 milijardi evra, a naša godišnja stopa rasta od 45 odsto veća je od svih EU država.

Institut za VI danas zapošljava preko 40 istraživača, a od 25 starijih istraživača većina je deo karijere provela u inostranstvu (Kanadi, SAD, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, itd).

Zajedno sa predsednicom Vlade Srbije, događaju su prisustvovali i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Izvor> Vlada

foto> Vlada