Protivbrodska mina podignuta s dna i uništena u Riječkom zalivu

Protivbrodska mina zaostala iz Drugog svetskog rata danas je podignuta sa morskog dna u riječkoj luci, prevezena na sigurnu lokaciju u Riječkom zalivu i uništena. U 14 sati i 45 minuta oglasile su se sirene za prestanak opasnosti i završetak akcije izmeštanja i neutralizacije mine, preneo  Indeks.

Kako je saopšteno iz Štaba civilne zaštite Grada Rijeke, zvuk sirene kojim je označen prestanak opasnosti ujedno je označio i prestanak zabrane boravka u crvenoj zoni potencijalne neposredne opasnosti uz riječku luku.

Mina je bila nemačke proizvodnje, imala je 690 kilograma eksploziva, zajedno sa aluminijumskim kućištem težila je oko 1.100 kilograma, a bila je delimično ukopana na dubini mora od 19 metara.

Takva mina, dugačka 298 centimetara, obima 70 centimetara, može načiniti veliku štetu, a tokom akcije izvlačenja bila je opasna celim putem iz riječke luke, rečeno je popodne na konferenciji za novinare u Rijeci nakon uspešnog završetka akcije izmeštanja i neutralizacije, preneo je hrvatski portal Indeks.

izvor>  Indeks.