Mađarska neće podržati članstvo „Kosova” u evropskim telima

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas u Budimpešti da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou u poslednjih 10 godina i da su zasnovani na međusobnom poverenju i poštovanju, saradnji i traženju zajedničkih interesa.

Dačić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, preneo da je tokom današnjeg razgovora bilo reči o obezbeđivanju dovoljno energenata za građane i privredu Srbije, ali i o drugim političkim, spoljnopolitičkim i regionalnim temama.

On je rekao da je Srbija čvrsto opredeljena za to da se sačuvaju mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i da želi politički dogovor za sva otvorena pitanja.

Smatramo da pitanje Kosova i Metohije može da se reši samo kompromisom i veoma smo osetljivi na to da se pristupa u skladu sa politikom dvostrukih standarda kada se radi o teritorijalnom integritetu.

Prema njegovim rečima, dok se ne postigne političko rešenje apsolutno je neprihvatljiv prijem „Kosova” u SE, jer se tu primaju samo države.

Dačić je podsetio na to da je 2013. godine on potpisao Briselski sporazum, kao i da devet godina taj sporazum nije sproveden.

On je ukazao na to da je Mađarska peti spoljnotrgovinski partner Srbije, sa izuzetnim povećanjem robne razmene.

Spremni smo da uložimo maksimum napora da rešavamo probleme kao što su gužve na graničnim prelazima, rekonstrukcija tih prelaza sa obe strane kako bi se skratilo vreme čekanja, pitanje izgradnje železničkih pruga i puteva u Srbiji, naveo je šef srpske diplomatije, posebno ukazvši na to da dve zemlje moraju da se pomažu u snabdevanju energentima.

Mi ne spadamo u zemlje koje imaju naftu i gas iz domaćih izvora. Da nismo završili Turski tok, a da nije bilo Mađarske verujem da ne bismo bili tako uporni u njegovoj izgradnji, ne bismo mogli da zatvorimo taj posao, istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je završila deo gasovoda od 403 kilometara, koliko ima od Bugarske do mađarske granice, a koji prolazi kroz Srbiju i kojim se doprema gas u Mađarsku, a moguće i dalje u zemlje EU.

Zainteresovani smo da napravimo konekciju i za naftu, jer mi nismo izuzeti od sankcija prema ruskoj nafti, rekao je Dačić.

Tekst citajte na> Vlada

Autor: Tanjug