Brnabić: Država će tražiti dodatne garancije za Srbe na Kosmetu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom negativnog odgovora Kfora na zahtev Srbije da se pripadnici srpske vojske i policije vrate u pokrajinu, da je jedno šta kaže Kfor, a drugo je šta je realnost, a realnost je da Srbi nisu bezbedni na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je u izjavi za agenciju Tanjug u Dubaiju istakla da ćemo tražiti dodatne garancije za Srbe na Kosmetu, jer ovo nisu uslovi u kojima bilo ko u Evropi treba da živi u 21. veku.

Ona je poručila da će nastaviti da insistira na poštovanju svih dosadašnjih sporazuma postignutih u dijalogu između Beograda i Prištine, uz očekivanje da će formiranje Zajednice srpskih opština biti u fokusu sastanaka koji se očekuju tokom naredne nedelje.

Premijerka je, govoreći o negativnom odgovoru Kfora na zahtev Beograda, ocenila da dve stvari govore o karakteru tog odgovora – prvo što je odgovor upućen na Badnje veče, a drugi što se neposredno pre tog tog odgovora desio napad na dečaka i mladića srpske nacionalnosti u Štrpcu.

Prema njenim rečima, taj napad je samo poslednji u nizu incidenata, a taj niz trenutno broji više od 300 napada na Srbe na Kosmetu u poslednje dve godine, za koje niko nije odgovarao.

Onda čujemo da neko može da se brine o Srbima u pokrajini i jedina pomoć koja nije potrebna je podrška srpskih bezbednosnih snaga, ukazala je Brnabić i podvukla da je to suprotno Rezoluciji 1244 SB UN.

Predsednica Vlade je naglasila da su svi koji su priznali jednostranu proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova prekršili ovu rezoluciju i da oni to jako dobro znaju.

Autor: Tanjug

izvor> Vlada