KFOR odbio zahtev Beograda za povratkom srpskih bezbednosnih snaga na sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je KFOR odbio zahtev Beograda da se na Kosovo vrati vojska Srbije.

„Odgovorili su naravno da oni smatraju da nema potrebe za povratkom vojske Srbije i oružanih snaga Srbije na teritoriju Kosova i Metohije“, izjavio je Vučić u nedelju ujutru gostujući na televiziji Pink.

Odgovor KFOR-a uručen je predstavnicima Beograda u petak, 6. januara.

„Bilo dobro da su nam na Badnje veče uručili pozitivan odgovor, onda bi to imali smisli, ali da nam na Badnje veče uruče negativan odgovor, baš uoči Božića, onda to znate da nije slučajno“, rekao je predsednik Srbije.

KFOR (Kosovo Force) su međunarodne mirovne snage pod vođstvom NATO, koje u skladu sa Rezolucijom 1244, imaju ulogu da čuvaju bezbednost, spreče obnavljanje oružanih sukoba, i u situacijama kada je to neophodno, osiguraju poštovanje prekida vatre.

Posle više meseci napetosti između Beograda i Prištine, Srbija je zvanično zatražila od KFOR-a, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu, da se omogući povratak određenog broja srpskih bezbednosnih snaga na sever Kosova 16. decembra.

Vlasti u Beogradu kažu da je zahtev za povratkom nekoliko stotina do hiljadu pripadnika srpskih snaga u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ključnog dokumenta kojim su 1999. godine okončani sukobi na Kosovu.

Pojedini inostrani i domaći pravni stručnjaci prethodno su rekli za BBC na srpskom da zahtev neće biti prihvaćen i da, kako je rekao jedan od njih, „Beograd živi u oblacima“.

„Smatramo da je to u ovom trenutku važno zbog zaštite stanovništva, a to bi značilo i kontrola administrativnih prelaza i smanjenje tenzija“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za Radio-televiziju Srbije sredinom decembra, obrazlažući razloge za povratak srpskih snaga.

Međutim, on je već tada bio uveren da „zahtev neće biti prihvaćen“.

„Važno je da zahtev bude formalan, jer će, jednog dana kada se situacija promeni, ne mogu da kažu ‘niste to tražili’“, rekao je on.

Tekst citajte na> danas.rs