петак
март, 31

Zastava Jugoslavije u Kumrovcu – slavi se dan mladosti, nema Tita, ali Stipe Mesić je tu

Povodom 130 godina od rođenja Josipa Broza Tita, Kumrovec je domaćin tradicionalne manifestacije Dan mladosti – radost koja je okupila više hiljada ljudi u organizaciji Udruženja Josip Broz Tito Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Opštine Kumrovec.

Kada se okupi ovoliki broj ljudi, a dolaze iz gotovo svih delova naše bivše zajedničke države, onda je veoma opravdano pitanje šta ih okuplja, rekao je Jovan Vejnović, predsednik Saveza društava „Josip Broz Tito“.

Razlog je sećanje, ne samo na prošlost, već na vreme u kome smo živeli bogatije i sigurnije“, rekao je Vejnović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istakao je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost i da bi bilo pogrešno ne reći da se svečanost veže uz ime Josipa Broza.

Okupljenima se obratio i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je istakao da mora da odgovara onima koji krivca za zločine koji su se dogodili na kraju Drugog svetskog rata traže na pogrešnoj strani.

Kumrovac dana. Foto: Index.hr

„Krivci su oni koji su pokušali da promene odnose u svetu sa nacizmom. Krivci su oni koji su stvorili zločinački režim, oni koji su počinili zločine četiri godine rata. To su krivci koji su nestali posle rata, pobegli glavom bez obzira, ali zlato nisu zaboravili“, rekao je Mesić.

Program proslave odvijaće se tokom cijelog dana, a najavljen je dolazak učesnika Međunarodnog susreta oldtajmera u organizaciji zagrebačkog Oldtimer kluba Purgeri.

U Kumrovcu se okupilo na hiljade ljudi, a organizatori smatraju da je ovo najveći ovogodišnji skup vezan za Josipa Broza Tita u bivšoj državi.

News1.rs

Foto: Index.hr

pronađite nas na

NAJNOVIE VESTI

povezani članci

Potpisan Memorandum o razumevanju između vlade dve zemlje o...

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Bratislav Gašić i ministar unutrašnjih poslova Republike Severne Makedonije Oliver Spasovski potpisali...

Brnabić: Sve bolji politički i ekonomski odnosi Srbije i...

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da su ekonomski i politički odnosi Srbije i...

Srbija i Severna Makedonija potpisale tri dokumenta o saradnji

Uprisustvu predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i premijera Severne Makedonije Dimitra Kovačevskog, danas su u Beogradu...

Privrednici iz dijaspore zainteresovani za ulaganje u Srbiju

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s...

Cena dizela naredne nedelje niža za tri dinara

Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je, u skladu sa članom...

Gojković čestitala Zoranu Kneževiću na izboru za predsednika SANU

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković uputila je danas čestitku novoizabranom predsedniku Srpske akademije...
FB