Zastava Jugoslavije u Kumrovcu – slavi se dan mladosti, nema Tita, ali Stipe Mesić je tu

Povodom 130 godina od rođenja Josipa Broza Tita, Kumrovec je domaćin tradicionalne manifestacije Dan mladosti – radost koja je okupila više hiljada ljudi u organizaciji Udruženja Josip Broz Tito Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Opštine Kumrovec.

Kada se okupi ovoliki broj ljudi, a dolaze iz gotovo svih delova naše bivše zajedničke države, onda je veoma opravdano pitanje šta ih okuplja, rekao je Jovan Vejnović, predsednik Saveza društava „Josip Broz Tito“.

Razlog je sećanje, ne samo na prošlost, već na vreme u kome smo živeli bogatije i sigurnije“, rekao je Vejnović.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istakao je da je Dan mladosti – radosti dan kada se slavi mladost i da bi bilo pogrešno ne reći da se svečanost veže uz ime Josipa Broza.

Okupljenima se obratio i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je istakao da mora da odgovara onima koji krivca za zločine koji su se dogodili na kraju Drugog svetskog rata traže na pogrešnoj strani.

Kumrovac dana. Foto: Index.hr

„Krivci su oni koji su pokušali da promene odnose u svetu sa nacizmom. Krivci su oni koji su stvorili zločinački režim, oni koji su počinili zločine četiri godine rata. To su krivci koji su nestali posle rata, pobegli glavom bez obzira, ali zlato nisu zaboravili“, rekao je Mesić.

Program proslave odvijaće se tokom cijelog dana, a najavljen je dolazak učesnika Međunarodnog susreta oldtajmera u organizaciji zagrebačkog Oldtimer kluba Purgeri.

U Kumrovcu se okupilo na hiljade ljudi, a organizatori smatraju da je ovo najveći ovogodišnji skup vezan za Josipa Broza Tita u bivšoj državi.

News1.rs

Foto: Index.hr