Vučić: Zbog jednostranih poteza Prištine situacija na Kosmetu nikad teža

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas na konferenciji za novinare da je situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji veoma komplikovana i složena, uputivši molbu i Srbima i Albancima u pokrajini da sačuvaju mir.

Vučić je, povodom jednostrane odluke privremenih institucija u Prištini da od 1. avgusta uvedu „nove mere reciprociteta“, prema kojima se praktično zabranjuju lične karte i tablice za automobile koje izdaje Srbija, ocenio da nikada nismo bili u težoj situaciji.

Predsednik je rekao da se, kada je reč o ličnim kartama, Priština poziva na sporazum o slobodi kretanja, tačku 3 iz 2011. godine, u kojoj se kaže da „svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim, ulazno-izlaznim dokumentima za stanovnike druge strane koji žele tranzitno da putuju u treću zemlju“, dok u fusnoti stoji da će koristiti statusno neutralni jezik.

On je istakao da ono što je definisano „za stanovnike druge strane koji tranzitno putuju u treću zemlju“, nikako ne može da važi za Srbe sa Kosova i Metohije, jasno i nedvosmisleno.

Ne možete da zaustavite Srbe iz Zubinog Potoka, Zvečana, Kosovske Mitrovice i da kažete da sa srpskom ličnom kartom ne mogu da pređu, jer ne predstavljaju drugu stranu, niti oni idu tranzitno u treću zemlju, naglasio je predsednik Srbije.

Kada je reč o tablicama, on je predočio da se u sporazumu iz 2011. godine, u tački 6, navodi da će kao privremenu meru vlasti na Kosovu produžiti važenje KS tablica, za početni period od pet godina, nakon čega će dve strane ponovo razmotriti to pitanje, uz EU ako bude potrebno, dok u tački 7 stoji da će svi vlasnici automobila na Kosovu imati RKS ili KS oznake, i sve strane će uložiti napor da se to obezbedi.

Takođe, kako je dodao, predviđeno je da privremena mera vlasti u Beogradu bude dozvola da KS tablice mogu preko naše teritorije.

Vučić je predočio da je zatim 2016. godine, u sporazumu na koji je potpis stavio Marko Đurić, definisano važenje KS tablica i produženo do 2021. godine.

Međutim, Priština je 2020. godine samovoljno ukinula KS tablice, naglasio je predsednik i dodao da danas želi da kaže da ne postoje više KS tablice, da su oni suverena država, jer im to kaže i Kvinta.

Prema njegovim rečima, suprotno svim normama, svemu što je potpisano, Priština hoće na severu da sprovede nešto na silu, zbog toga i vode kampanju.

Mi smo obavili razgovore sa predstavnicima srpskog naroda sa Kosmeta, pokušaćemo da sačuvamo mir po svaku cenu, da zamolimo Albance da se urazume i da Srbi ne nasedaju na provokacije, rekao je Vučić.

On je zamolio predstavnike moćnih zemalja da vode malo računa o međunarodnom pravu i o realnosti na terenu i da njihovi štićenici ne izazovu sukob.

Obavio sam mnogo razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice, najviše sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Mirolavom Lajčakom, ali ako neko misli da je moguće da se ponovi 17. mart 2004. ili nešto što se događalo našem narodu u drugim delovima Jugoslavije, to se neće dogoditi, poručio je predsednik.

Prema njegovim rečima, broj incidenata od kada je Kurti došao na vlast je za 50 odsto veći, pri čemu je spisak napada na Srbe popisan na 12 strana.

izvor> Vlada

foto> Arhiva