Mihajlović: Različiti dobavljači gasa jedini garant bezbednosti

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će radna grupa koja će biti formirana u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ omogućiti da Srbija, Severna Makedonija i Albanija sarađuju ne samo u prevazilaženju problema u energetici ove zime, nego i da razgovaraju o zajedničkim projektima.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanja novinara na predstavljanju Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije do 2030. sa vizijom do 2050. godine, istakla da će dodatno radna grupa raditi na potencijalnom zajedničkom investicionom planu, kako u oblasti elektroenergetike, tako i u oblasti gasa.

Ona je izrazila očekivanje da će radna grupa vrlo brzo početi sa radom, a cilj je da i pre glavnog sastanka u okviru Inicijative, u septembru, imamo određene informacije i predloge, da znamo sa kojim kapacitetima raspolažemo i gde možemo da pomognemo jedni drugima ako bude potrebno.

Potpredsednica Vlade se osvrnula i na nesreću u rudniku „Soko“, kada je poginulo osam rudara, rekavši će sve što je do sada uradilo Ministarstvo rudarstva i energetike i svi naši izveštaji biti dostupni javnosti.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše odluku tužilaštva da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka zbog pomenute nesreće, rekla da razume porodice stradalih, ali da o tome da li ima odgovornih konačnu reč treba da da tužilaštvo.

Ono što je neophodno jeste da se sprovedu sve procedure, unaprede uslovi i dodatno učini još bezbednijim rudnik „Soko“, jer je to jedini metanski rudnik u JP PEU „Resavica“, naglasila je Mihajlović i ponovila da sve dok to ne bude završeno, rudnik neće raditi.

Ministarka je prenela da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredba o energetski ugroženom kupcu, koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

Uredba će sada obuhvatiti veći broj domaćinstava, jer su promenjeni kriterijumi, i odnosiće se i na toplotnu energiju, predočila je ona i dodala da smo na taj način, sa jedne strane pomogli domaćinstvima, a sa druge dali mogućnost Agenciji za energetiku Srbije da, kada dobije zahtev od EPS-a, poveća cenu električne energije.

Istovremeno, Mihajlović je ponovila da su za Srbiju jedini garant bezbednosti u gasnom sektoru povezivanje sa državama u regionu i mogućnost nabavke gasa od više različitih dobavljača.

Sledeće godine u septembru biće završena interkonekcija sa Bugarskom, kada ćemo dobiti mogućnost da bar 40 odsto gasa za naše potrebe dobijemo od drugih dobavljača, navela je ona i dodala da se razgovara i o izgradnji interkonekcije sa Severnom Makedonijom.

Potpredsednica Vlade je podvukla da nema sumnje oko toga da je Srbija na evropskom putu i da taj proces, između ostalog, podrazumeva značajne promene kad je u pitanju sektor energetike.

Srbija je otvorila Klaster 4 u pregovorima sa EU, što pokazuje da smo napravili određene iskorake u energetici i zaštiti životne sredine. Doneli smo novi zakonodavni okvir, radimo integrisani plan za klimu i energetiku, ali je činjenica da ima i mnogo otpora u javnim preduzećima, u kojima stvari moraju da se menjaju.

izvor>mre.gov.rs

foto>mre.gov.rs